Кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі Токівське

Кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі Токівське

В регіоні завершено четвертий щорічний фестиваль «Діти вивчають країну», що відбувся в рамках програми патріотичного виховання за підтримки Дніпропетровської обласної ради. Цьогоріч діти регіону долучились до археологічних розкопок співробітників історичного музею ім. Яворницького у с. Токівське Апостолівського району, де досліджували місце стоянки древніх людей.

«Тамтешньою територією ми зацікавились ще у 2012 році. Тоді почали перевіряти свідчення місцевого краєзнавця Ю. Сергійчука про існування на околиці села залишків козацького зимівника XVII — XVIII ст, які активно знищуються незаконними діями шукачів старовини. Під час розкопок ми виявили кам’яний заклад дугоподібної форми у вигляді майданчика зі щільно підігнаних одне до одного каменів. У 2018-му в перший рік фестивалю повернулись сюди на дослідження вже за підтримки комунального підприємства «Центр народної творчості «Дивокрай», вихованці якого залюбки долучились до розкопок. Фінансування робіт відтоді здійснюється за участі Дніпропетровської обласної ради», — розповів зав. відділу археології Дніпропетровського історичного музею та очільник експедиції Олександр Старік.

«Обласна рада підтримує дітей, які зголосились взяти участь у фестивалі. Наприклад, цьогоріч під час посвяти в археологи юні дослідники отримали подарунки від голови обласної ради Миколи Лукашука: активні колонки, повербанки та навушники. Також ми залучили 12 учнів Криворізької спеціальної школи «Сузір’я». Вони відвідали місце розкопок, мали екскурсії на тутешні пам’ятки природи – Токівський водоспад та мальовничий каньйон на р. Кам’янка. Дніпропетровська обласна рада, як і щороку, виділила кошти на друк 500 примірників альманаху, в якому будуть зібрані статі та фотографії місця досліджень, зазначені знайдені пам’ятки. Туди також увійдуть дослідження кандидатів історичних наук, присвячених темі розкопок», — розповів голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Анатолій Коломоєць.

За шість років роботи площа розкопів в с. Токівське склала 1407 м². Цьогоріч освоєно 184 м².

«Цьогорічне дослідження вказало на наявність трьох етапів існування пам’ятки: середня бронзова доба (культурне коло Бабине), доба пізньої бронзи (Сабатинівська культура) та ранній залізний вік, — зазначив Віктор Боняк, директор КП «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради». — Під час розкопок юні археологи та досвідчені фахівці відшукали низку цікавих знахідок. Серед них — фрагменти ліпного та гончарного посуду з орнаментом прокреслених ліній, шнуровим, гребінцевим та ямочним штампом. Крем’яні знаряддя праці, кістки дрібної рогатої худоби та великих копитних тварин».

Найцінніша знахідка — кам’яна стела доби бронзи. Вона стане 103-ю пам’яткою найбільшої в Україні колекції кам’яної пластики кочових народів історичного музею.

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 1

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 2

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 3

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 4

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 5

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 6

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 7

кам’яна стела доби бронзи, ліпнинний посуд та кістки тварин: що знайшли археологи в селищі токівське - зображення 8

Дніпропетровська обласна рада
Залишити коментар

Відправити