Андрій Ніколаєнко: Рада повинна дати змогу сумлінним ФОПам спокійно працювати

Андрій Ніколаєнко: Рада повинна дати змогу сумлінним ФОПам спокійно працювати

"Батьківщина" не підтримуватиме законопроекти  щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг (№1053 та №1073), адже вони насправді не вирішують питання виведення малого бізнесу з тіні та не призведуть до покращення бізнес-клімату, а лише погіршать стан справ тих малих підприємців, хто й зараз працює добросовісно.

Про це під час обговорення відповідних змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" заявив з трибуни парламенту член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат фракції "Батьківщина" Андрій Ніколаєнко.

За його словами, Верховній Раді не варто робити сумлінних ФОПів відповідальними за всі негаразди в економіці та фіскальній політиці держави.

"І проект №1053, і навіть доопрацьований №1053-1, на мою думку, не вирішує всі питання. І №1073, який ми будемо розглядати наступним – це два "драконівські" законопроекти, які під гарним приводом детінізації економіки створюють іншу проблему. Адже тінізація (і я думаю, що всі це розуміють) починається не з малого і середнього бізнесу. Тінізація економіки починається на митниці, починається в податковій. Цими двома законопроектами ми нібито під гарним приводом "держава в смартфоні" даємо можливість, по-перше, податковій додаткові роботи, нібито камеральні перевірки, але при цьому ми не скасовуємо в них можливість виходити за заявами і перевіряти, як кажуть, "кошмарити" бізнес в звичайному режимі. З іншого боку, ми вимагаємо робити РРО (реєстратор розрахункових операцій) тих, хто сьогодні цього не повинен робити", – заявив Андрій Ніколаєнко.

За словами депутата, суцільна фіскалізація, яку пропонують законопроекти 1053 та 1073, має слідувати тільки після максимальної лібералізації та спрощення процедур у сфері застосування РРО, а не перед лібералізацією чи замість неї. Прийняття цих законів без урахування позиції сумлінного малого бізнесу може взагалі спровокувати новий податковий майдан.

"Перед будь-якою тотальною фіскалізацією потрібно було навести порядок в податковій і на митниці. І це не просто поміняти людей, а продемонструвати, що митниця і податкова по-іншому працює", – додав Ніколаєнко.

Нагадаємо, що за підсумками голосування 10 вересня, проекти законів 1053-1 та 1073 були прийняті у першому читанні за основу.

Джерело: Офіційний сайт ВО "Батьківщина"

Залишити коментар

Відправити