Нікопольська СЕС стане одним із осередків туризму на Дніпропетровщині

Нікопольська СЕС стане одним із осередків туризму на Дніпропетровщині

Дніпропетровська ОДА запустила новий проєкт – «Туристичні магніти». Все – аби популяризувати «цікавинки» регіону: історичні, культурні та природні пам’ятки. Серед інших вирізняється Нікопольська сонячна електростанція – одна з найпотужніших у Європі. Першим відвідувачем незвичного осередку туризму став очільник області Олександр Бондаренко.

«Наша мета – розвинути туристичний потенціал багатого на різні «цікавинки» краю, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко. – Дніпропетровщина – у лідерах країни з розвитку альтернативної енергетики. Саме тут втілюють наймасштабніші проєкти у цій галузі. Серед них і Нікопольська СЕС. А ще цей об’єкт – гарний приклад вдалого інвестування у розвиток «зелених» технологій. Менш ніж за рік надходження від його роботи до місцевих бюджетів склали понад 33 млн грн».

Нікопольську сонячну електростанцію звели поблизу села Старозаводське. На час запуску навесні 2019-го вона була найбільшою в Україні. Згодом поступилася лише новозбудованій «сусідці» – Покровській СЕС.

Потужність Нікопольської СЕС – близько 300 млн кВт-год. Цього достатньо, аби забезпечити електроенергією 150 тис домогосподарств.

На сонячній електростанції є спеціальний оглядовий майданчик. З нього відкривається футуристичний краєвид: безкрає поле «техно-насаджень». Близько 750 тис панелей – на площі  400 га. Що дорівнює розміру десь 560 футбольних полів.

«Екскурсії на електростанцію плануємо розпочати після завершення карантину, – сказав операційний директор ДТЕК ВДЕ Благовест Начев. – Запрошуємо всіх мешканців області та гостей регіону. Тут можна буде наживо подивитися на роботу сонячної електростанції, що входить до п’ятірки найпотужніших у Європі. За сонячною енергетикою – майбутнє, та ознайомитися з її виробництвом можна вже сьогодні».

Вхід на оглядовий майданчик буде вільний. Групові екскурсії – за попереднім записом.

Загалом до переліку «туристичних магнітів» Дніпропетровщини увійшли понад 10 об’єктів, розташованих у різних куточках області: Нікополі, Новомосковську, Павлограді, Петриківці, П’ятихатському та Васильківському районах.

Дніпропетровська обласна державна адміністрація
Залишити коментар

Відправити