Багатозонний та «розумний» лічильник: що потрібно знати про передачу показань жителям Дніпропетровщини

Багатозонний та «розумний» лічильник: що потрібно знати про передачу показань жителям Дніпропетровщини

Щоб у рахунках за електроенергію були нарахування лише за фактичне споживання, необхідно регулярно та своєчасно передавати показання лічильника. Які прилади обліку автоматично передають дані, а які не мають такої функції, а відтак їх власникам необхідно повідомляти показання самостійно – розповідає постачальник електроенергії YASNO (ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги»).

Наразі понад 417 тис. родин області користуються багатозонними лічильниками (двозонними та тризонними). Такі прилади обліку крім обсягу електроенергії фіксують також час її споживання, тому дозволяють сплачувати за світло за «нічним» тарифом. Багатозонні лічильники не слід плутати з так званими «розумними» лічильниками, які встановлює оператор системи розподілу (ОСР). У чому ж їх різниця?

  • «Розумний» лічильник – це частина автоматичної системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Він автоматично передає показання, а також інформацію про аварії, перевантаження мережі, втрати, несправність приладу тощо. Якщо оператор системи розподілу замінює звичайні лічильники на «розумні» у багатоквартирному будинку, то АСКОЕ встановлюється одночасно для усіх мешканців. 
  • Багатозонний лічильник (двозонний або тризонний), якщо він не має модулю АСКОЕ та не підключений до такої системи, автоматично не передає показання. Такі прилади обліку фіксують обсяг споживання за періодами часу, що дозволяє сплачувати за електроенергію за спеціальними цінами. Тому власникам багатозонних лічильників необхідно самостійно передавати показання за два дні до кінця місяця та до 2 числа включно. При цьому важливо повідомляти показання для тарифної зони «день» та тарифної зони «ніч», які відображаються на екрані приладу.

Передавати показання можна як оператору системи розподілу, так і через сервіси постачальника YASNO: Особистий кабінет, мобільний додаток, viber-бот, сайт або за телефоном (056/067/050/093) 770-11-55.

Нагадуємо, що з усіх технічних питань, пов’язаних з лічильниками, необхідно звертатися до оператора системи розподілу. Він також щомісяця здійснює розрахунок обсягу споживання – або на основі автоматично переданих показань, або тих, що надав сам клієнт. Якщо оператор системи розподілу вчасно не отримав дані жодним зі способів, обсяг визначається за середньодобовим споживанням клієнта.

Після того як ОСР розрахує скільки кВт∙год використав споживач, він передає цю інформацію постачальнику YASNO, який застосовує діючий тариф, робить нарахування та формує рахунки. 

«Якщо у клієнта є питання до нарахувань за електроенергію, частіше за все це пов’язано невчасною або нерегулярною передачею показань. Аби цього уникнути, необхідно щомісяця повідомляти дані приладу обліку. У тому числі і клієнтам з багатозонними лічильниками, які не є частиною АСКОЕ», - сказав директор YASNO у Дніпропетровській області Юрій Федько.

Прес-служба YASNO 
у Дніпропетровській області

Залишити коментар

Відправити