8 травня визнано в Україні, як День пам’яті та примирення

8 травня визнано в Україні, як День пам’яті та примирення

На теренах Нікопольщини багато поховань воїнів та встановлених на їх честь пам’ятних знаків, увіковічивших пам'ять про важкі бої, які відбувалися в нашому регіоні в часи Другої Світової війни. Один з таких меморіалів - "Могила Нєчаєва", який знаходиться поблизу села Лебедине Нікопольського району.

Тут у грудні 1943 року точилися великі бої за стратегічний об’єкт – 16-ти метрову висоту (яка до речі ще є самим великим в світі Скіфським курганом). Півтори тисячі життів віддали воїни, щоб не дати фашистам заволодіти цією висотою. Багато років відомий нікопольський історик-пошуковець, журналіст Леонід Ігнатенко вів кропітку роботу по встановленню імен загиблих. Йому вдалося дізнатися 1420 імен тих, хто назавжди залишився лежати на цій передовій лінії фронту. Після цього силами Нікопольського феросплавного заводу тут було встановлено великий меморіальний комплекс з гранітними плитами, на яких були висічені імена загиблих. Комплекс "Могила Нєчаєва" був відкритий 9 травня 1993 року.

Відтоді, кожний рік у травні, напередодні свята Перемоги, керівництво заводу феросплавів і представники трудящих заводу, відвідують меморіал "Могила Нєчаєва", вшановують пам'ять загиблих та покладають квіти.

Цей рік не став виключенням. Велика делегація представників заводу на чолі з генеральним директором Володимиром Куциним на двох автобусах відправилися до "Могили Нєчаєва". У складі поважних осіб, які їхали до меморіалу була і Олександра Сотула, помічник народного депутата України, голова Нікопольської окружної партійної організації ВО "Батьківщина". Але сталося несподіванка, яку ніхто не очікував! Рясні дощі, які випали вчора в нашій місцевості, вщент розмили грунтову дорогу, яка вела до пам’ятного місця. Транспортні засоби, на яких їхали люди, не в змозі були подолати бездоріжжя! Нажаль, але інколи погодні умови корегують людські наміри.

8 травня визнано в україні, як день пам’яті та примирення - изображение 1

Але, коли є ціль, вона неодмінно буде досягнута. Нікопольська делегація, у складі якої крім феросплавників були ще керуючий склад Нікопольської районної адміністрації, приїхали до села Веселе, де їх гостинно зустріли керівництво Криничуватої сільської ради на чолі з головою сільради Світланою Гончаровою. Всі разом вшанували пам'ять загиблих воїнів-односельців села Веселого та Високого, а також всіх солдатів-визволителів, які загинули, звільняючи від фашистів українську землю. Пам’ятники села майже потонули в морі квітів, якими молоде покоління висловило свою шану та подяку.
Відбувся також урочистий мітинг, присвячений Дню пам’яті та примирення. Сільські художні колективи підготували велику концертну програму з відомими воєнними піснями. Але найцікавішим, мабуть, було театралізоване дійство – реконструкція відтворення бойових дій, яке показали нікопольські актори театральної студії, що діє в ПКС імені Бориса Величко завода феросплавів.

8 травня визнано в україні, як день пам’яті та примирення - изображение 2

По закінченню святкових заходів, всіх присутніх пригостили справжньою солдатською кашею.

"Дуже гарно підготовлений захід по вшануванню пам’яті. Я вдячна голові сільради села Криничувате Світлані Гончаровій, що запросила на цей захід. Окрема моя подяка генеральному директору феросплавного заводу Володимиру Семеновичу Куцину. Все відбувалося дуже проникливо, чутливо! Відчувається, що в підготовку всіх цих дій були вкладені не тільки сили, організаційні здібності, а на сам перед душа, - поділилася своїми враженнями Олександра Сотула. Головне в житті кожного – це мир, чисте небо, порозуміння і добрі наміри. Ми всі повинні цього прагнути" – наголосила Олександра Федорівна.

Місцева організація ВО "Батьківщина" у Нікополі, Покрові та Нікопольскому районі

Залишити коментар

Відправити