В Нікополі за участю Юлії Тимошенко відбулося засідання правління Асоціації громад зон спостереження АЕС

В Нікополі за участю Юлії Тимошенко відбулося засідання правління Асоціації громад зон спостереження АЕС

Голови громад, народні депутати України, депутати обласної ради безпосередньо та у режимі відеоконференції обговорили актуальні питання життєдіяльності населених пунктів, що знаходяться у 30-кілометрових зонах довкола атомних електростанцій.

в нікополі за участю юлії тимошенко відбулося засідання правління асоціації громад зон спостереження аес - зображення 1

Голова Асоціації, мер Нікополя Олександр Саюк розповів про її діяльність за попередні місяці. Звичайно, головними стали питання фінансування та пільгових цін на електроенергію. Зокрема, громади досі не отримали з державного бюджету 137,5 млн грн субвенції, призначеної для компенсації ризиків проживання у зоні спостереження АЕС. Звісно, дана сума сама по собі є недостатньою. Адже у радіусі 30 кілометрів від українських АЕС знаходиться понад 60 громад та проживає 800 тисяч людей. Вони постійно ризикують та мають досить конкретні проблеми зі здоров’ям через таке сусідство. Але навіть ці кошти у поточному році до місцевих бюджетів так і не дійшли...

в нікополі за участю юлії тимошенко відбулося засідання правління асоціації громад зон спостереження аес - зображення 2

Юлія Тимошенко попросила голів громад докладніше розповісти про проблеми, які найбільше турбують очільників міст та сіл - членів Асоціації. Спілкування вийшло далеко за межі тарифів і пільг. Адже багато складних питань місцевого самоврядування мають системний характер, а можливість особисто донести їх до голови однієї із фракцій Верховної ради у мерів невеликих міст та сільських голів трапляється нечасто. За результатами обговорення народний депутат Вадим Івченко та інші парламентарі від «Батьківщини», а також депутати облради Антоніна Ульяхіна та Олександра Сотула отримали від Юлії Володимирівни конкретні завдання щодо вирішення складної ситуації, у якій опинилися мешканці зон спостереження.

в нікополі за участю юлії тимошенко відбулося засідання правління асоціації громад зон спостереження аес - зображення 3

Також лідер «Батьківщини» розповіла про складну ситуацію у паливно-енергетичному комплексі: через те, що вчасно не було закачано достатньо газу до газових сховищ та не створено запасів вугілля на ТЕС, країна опинилася на межі реального енергетичного колапсу. Поки що рятує лише відносно тепла погода…   

в нікополі за участю юлії тимошенко відбулося засідання правління асоціації громад зон спостереження аес - зображення 4

Перші результати зустрічі вже є. Як повідомив у мережі Фейсбук депутат Нікопольської міської ради Віталій Журавльов, пропозиції, озвучені на засіданні Асоціації, були враховані у проєкті Державного бюджету України на наступний рік. З такою ініціативою виступила саме фракція «Батьківщина». Зокрема, ті самі 137,5 млн грн, які громади не отримали цього року, вдалось перенести на 2022-й. В іншому випадку ці кошти могли б просто зникнути. Також було запропоновано збільшити загальну суму субвенції на усі громади зон спостереження до 200 млн грн. Тобто взагалі, якщо відповідні норми будуть прийняті, розмір «компенсації за ризик» наступного року складе 337,5 млн грн. А Нікополь, як найбільше з міст у зоні спостереження, отримає близько 30 млн.

Максим Зеленін

Залишити коментар

Відправити