Суд не покарав чоловіка без маски, бо закон не каже, що він мусить її купити чи пошити

Суд не покарав чоловіка без маски, бо закон не каже, що він мусить її купити чи пошити

Кельменецький районний суд Чернівецької області закрив адміністративну справу проти чоловіка, який перебував у громадському місці без маски.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на постанову від 8 квітня.

6 квітня о 12 годині чоловік перебував на зупинці громадського транспорту села Нагоряни без захисної маски. Патрульна поліція вважає, що він порушив вимоги урядової постанови про запобігання поширення короновірусу.

Чоловік пояснив, що не мав змоги купити в селі захисну маску чи виготовити її, тому перебував без маски на обличчі, про що жалкує, розкаюється. Безкоштовно маску йому ніхто не пропонував.

Суд вирішив закрити справу за відсутністю адмінправопорушення.

З пояснень громадянина вбачається,що він перебував у громадському місці без маски через відсутність грошей на її придбання та через неможливість виготовити її самостійно.

Відповідно до ст.8 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, – за рахунок коштів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

У матеріалах справи відсутні докази, що громадянин, відповідно до закону, за власні кошти зобов’язаний придбати чи виготовити засіб індивідуального захисту, зокрема респіратор або захисну маску, чи йому було профінансовано з бюджету витрати на придбання чи виготовлення таких і за цих умов він порушив заборону з 6 квітня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. перебувати в громадських місцях без респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

Крім того, суд зазначив, що на даний час в Україні не визначені медичні критерії та не прийняті нормативно правові акти щодо випадків та необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, у тому числі виготовлених самостійно громадянами.

На завершення суд зіслався на ст.62 Конституції України, що усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Чоловікові загрожувало 17 тис. грн штрафу.

Рішення ухвалив суддя Кельменецького районного суду Олег Телешман. У справі ще може бути подано апеляцію.

Нагадаємо, що з 12 березня в Україні запроваджено карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції COVID-19. А з 6 квітня і до кінця карантину уряд зобов’язав людей у громадських місцях носити маски.

Джерело: Судовий репортер

Залишити коментар

Відправити