Відділ “Покровське бюро правової допомоги” інформує: 25 травня - Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Відділ “Покровське бюро правової допомоги” інформує: 25 травня - Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Із 2002 року в усьому світі 25 травня з ініціативи Міжнародного центру пошуку зниклих та експлуатованих дітей відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей.

Щорічно у всьому світі відбувається безліч трагедій, в тому числі зникнення дітей. Коли безвісти пропадають діти, надії на те, що вдасться встановити їх подальше місцезнаходження або долю, залишається дуже мало. Це багато в чому є тяжким ударом для рідних і близьких, але ще більшою загрозою для постраждалих дітей.

Причини зникнення дітей можуть бути самими різними. Одні, розчарувавшись в обставинах, що склалися, самі йдуть з дому, інших дітей викрадають зловмисники.

У групі ризику знаходяться не тільки підлітки і маленькі діти, пропадають іноді і немовлята.

Статистика показує, що щорічно, наприклад в США пропадають близько 460 000 дітей, у Німеччині ця цифра становить близько 100 000 дітей, у Канаді щорічно пропадають до 40 тисяч, у Великобританії - до 140 000, а в Індії ця цифра становить 70 тисяч дітей і підлітків. В Україні за 2019 рік зникли 7800 дітей – це приблизно 20 дітей на добу. Більшість з них розшукують досить швидко, протягом першої ж доби, але від початку року зниклими безвісти офіційно вважають 44 дитини. Українські поліцейські акцентують увагу на так званій золотій першій годині пошуку, бо часто знайти у цей проміжок дитину – це зберегти їй життя.

Значну частину дітей все ж знаходять і повертають додому. Однак деякі так ніколи і не повертаються. Вони можуть стати жертвами вбивства, работоргівлі або бути викраденими для інших кримінальних цілей.

Для вираження солідарності зі зниклими дітьми та їхніми родинами, для підтримки їх у цій трагічній ситуації, європейським співтовариством і був створений Міжнародний день зниклих безвісті дітей.

Ініціатива проведення цього Дня виникла спочатку в США: 25 травня 1979 року після занять в школі не повернувся додому шестирічний хлопчик на ім’я Евіан Пейтс. За пошук дитини взялася не тільки поліція і місцева громада. Звістка про трагедію не залишила байдужим все американське суспільство, але знайти хлопчика так і не вдалося. Минуло чотири роки після цієї трагедії і президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих безвісті дітей.

У 1984 році в США організували Національний Центр пошуку зниклих безвісті дітей. У 1997 році, так само з ініціативи США, був створений Міжнародний центр пошуку зниклих безвісті дітей, а також дітей, які стали жертвами експлуатації - International Center for Missing and Exploited Children (ICMEC).

У цей день у різних країнах світу проводять заходи, щоб привернути увагу громадськості й залучити небайдужих громадян до пошуку зниклих дітей. В Україні цю акцію організовує всеукраїнська громадська організація «Магнолія». Досвід редакції телепрограми «Служба розшуку дітей» свідчить про те, що публічний розголос збільшує шанси розшукати дитину та повернути її в безпеку.

Спільні зусилля широкої громадськості значно збільшують шанси на те, що вдасться встановити обставини пропажі і місцезнаходження зниклої дитини, своєчасно надати допомогу, попередити розвиток ще більшої трагедії, якщо це можливо.

Будьмо пильні!

Нагадуємо, якщо у Вас виникли питання у сфері права, або Вам потрібна будь — яка юридична консультація Ви можете звернутися до відділу “Покровське бюро правової допомоги”, яке знаходиться за адресою: м. Покров, вул. Центральна, буд. 50, тел. (05667) 6-65-08, 050-709-24-01, а також до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  яке знаходиться за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Залишити коментар

Відправити