Дні слави кошового отамана Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

Дні слави кошового отамана Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

Минулими вихідними околиці сусіднього села Капулівка стали, без перебільшення, осередком козацького руху всієї країни. Сюди, на Співоче поле, на мальовничі береги Олексіївської затоки прибули сотні козаків, щоб прославити пам’ять славетного кошового отамана Війська Запорізького Низового Івана Дмитровича Сірка.

Іван Сірко вже давно став прикладом справжнього козацького лицаря, непереможного полководця, невтомного бійця з ворогами України. Після здобуття незалежності нашою країною його могила, що розташована всього за 20 кілометрів від Покрова, стала місцем справжнього паломництва нащадків славних традицій Війська Запорізького Низового. Кожного року на початку серпня тут збираються представники козацьких організацій зі всієї України. Зокрема, з нашим минулорічним звітом з цього заходу ви можете ознайомитись за цим посиланням: http://novemisto.info/festival-narodnoї-tvorchosti-ta-rekonstrukciya-bitvi-suchasni-kozaki-vshanuvali-pamyat-ivana-sirka-foto-video/.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 1

Смотреть все фото - Facebook

Вже традиційно перші козаки почали прибувати на Співоче поле ще посеред тижня. Вони влаштували табір, займалися вишкілом, вирішували організаційні питання. А  основні заходи відбулися у суботу, 4 серпня.

Як відомо, козаки були не тільки видатними воїнами, а ще й одними з перших демократів не тільки в Україні, а й у всій Європі. Адже у мирний час на Січі важливі рішення приймалися голосуванням. Тож і урочистості на Співочому полі розпочалися з загальних зборів – козацького Кола, де були вирішені організаційні питання, зокрема обране керівництво заходу,  а наказним отаманом вже не вперше став Віталій Мандик.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 2

Також козаки на Колі прийняли одне принципове рішення: якщо раніше заходи біля могили Сірка були фактично тризною по славетному воєначальнику, то з цього року тут  відзначаються саме Дні слави Івана Дмитровича Сірка. Аргумент на користь такої зміни назви простий: досить вже тужити за минулим, потрібно його прославляти та дивитися у майбутнє. Козаки впевнені – сам кошовий, що був людиною надзвичайно рішучою та дієвою, таке рішення схвалив би.

Крім керівництва Нікополя та району, яке традиційно відвідує заходи біля могили Івана Сірка, цього разу до козаків завітав і високопосадовець із Дніпра – голова обласної ради Гліб Пригунов. Він подякував товариству за активну громадянську позицію та звернувся до присутніх з проханням підтримати перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Козаки схвально відреагувало на цю пропозицію, та в свою чергу звернулися до обласного керівництва за підтримкою у справі патріотичного виховання молоді.

Потім козаки врочистою ходою вирушили зі Співочого поля до могили Івана Сірка, де відбулася офіційна частина заходів. Щоправда, на відміну від більшості подібних урочистостей, ця обійшлася без довгих промов чиновників.

Божественну літургію біля місця останнього спочинку легендарного кошового провели священники Української православної церкви Київського патріархату на чолі з єпископом Дніпропетровським і Криворізьким Симеоном. До могили Івана Сірка поклали квіти та вшанували хвилиною мовчання пам’ять славних козаків, які століття тому віддавали свої життя за Україну, та сучасних воїнів, що у наші дні гинуть за свободу рідної землі.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 3

Також біля могили Івана Сірка вже традиційно пройшла церемонія посвяти у козаки та джури. Десятки нових членів козацького товариства, від поважних сивих чоловіків до зовсім ще юних хлопців промовили урочисті слова присяги на вірність Україні.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 4

Своїм особливим життям жив козацький табір, у різних куточках якого постійно працювали виставки народних майстрів, експозиції, присвячені історії та сучасності козацького руху, проводились різноманітні майстер-класи та тренінги. Можна було власними руками виліпити якийсь виріб із глини на гончарному колі, під пильним оком майстра потримати у руках репліки козацької зброї, дізнатися багато нового та цікавого. Або й просто поспілкуватися, адже тут зібралися козаки не тільки з сусідніх Нікополя, Нікопольського району, Покрова та Марганця, а й із Дніпра, Кривого Рогу, Павлограда, Запоріжжя, Херсонської, Миколаївської області, Закарпаття та інших куточків нашої держави.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 5

За словами організаторів Днів слави Івана Сірка, чи не найголовніше завдання, яке ставлять перед собою сучасні козаки – це патріотичне виховання молоді. Доказом цього стала значна кількість зовсім юних учасників свята, що не тільки зі щирою цікавістю спостерігали за всім, що відбувається навколо, а й приймали активну участь у різноманітних заходах та показових виступах. А подивитися цього дня на Співочому полі було на що.

Вже традиційно тут відбувся мистецький фестиваль "Звідси воля розлилася…", де свої творчі здобутки представили талановиті виконавці та фольклорні колективи Нікопольщини, гості з інших районів Дніпропетровської області. А в перервах між пісенними номерами відбувалися вражаючі показові виступи з силового екстриму, козацьких бойових мистецтв та сучасної тактичної підготовки.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 6

Найбільш масштабною частиною святкування вже другий рік поспіль стала реконструкція битви XVII сторіччя. Був відтворений один з епізодів московського походу козаків на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним. Козацька кіннота атакувала передові укріплення ворога, який вперто захищався, відстрілювався з гармат. Та, незважаючи на усі труднощі, українські лицарі здобули перемогу.

Відразу ж після реконструкції козаки продемонстрували прийоми своєї бойової підготовки та провели показові бої. Билися пішки та на конях, з використанням шабель та списів, цепів та серпів, батогів та пістолів, а то й просто голіруч. І все це – на відстані кількох метрів від захоплених глядачів, найсміливіші з яких змогли й самі прийняти участь у деяких виступах. Власне, розповідати про це – справа досить невдячна, тому настійливо рекомендуємо переглянути наше відео, а ще краще – наступного року особисто приїхати на Співоче поле та побачити все на власні очі. Видовище того варте.

дні слави кошового отамана івана сірка (фото, відео) - изображение 7

А коли сонце почало опускатися за горизонт, на сцену вийшли запрошені гості, виконавці всеукраїнського рівня – лідер гурту "Широкий лан" Святослав Бойко, бандурист Василь Лютий, лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк. Вони подарували численним глядачам свої патріотичні пісні, і отримали натомість дружні оплески.

Ось так цікаво та змістовно пройшли цього року Дні слави кошового отамана Івана Сірка. А значить, славна традиція, започаткована кілька десятиліть тому, живе та розвивається.

Євген Січкаренко, Яна Новицька

Залишити коментар

Відправити