Фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

Фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

Минулого тижня біля могили кошового отамана Війська Запорозького Низового Івана Дмитровича Сірка та на Співочому полі, що поблизу села Капулівка Нікопольського району, відбулися заходи, присвячені вшануванню пам’яті легендарного козацького ватажка.

Постать Сірка є непересічною навіть для козацької доби, що залишила в історії чимало видатних імен. Про нього написано десятки історичних досліджень, художніх творів, складено чимало народних пісень та казок. Полководець, який не зазнав жодної поразки, людина, яку козаки 12 разів обирали кошовим отаманом. Вороги називали його "Урус-Шайтаном" та лякали ним дітей. А в народній пам’яті Сірко залишився символом непереможного воїна, справжнього лицаря, який не дбав про свою вигоду, а самовіддано захищав рідну землю від усіх ворогів, які на неї зазіхали. Крім того, Іван Дмитрович чи не єдиний з визначних героїв козацької доби, місце поховання якого точно відоме та знаходиться в регіоні, де колись були розташовані 5 Січей.

Тож не дивно, що могила славного кошового стала справжнім місцем паломництва для українців, які вважають себе нащадками традицій козацтва. На початку серпня, в роковини смерті отамана, тут збираються представники козацьких організацій зі всієї України. Ця традиція з’явилася ще на початку 90-х років минулого століття, і з тих пір постійно підтримується небайдужими громадянами.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 1

Цього року перші учасники врочистостей стали приїздити на Співоче поле 3 серпня. Вони розбили табір у мальовничому місці – на високому березі затоки Каховського водосховища, неподалік від могили Івана Сірка. Сюди завітали козаки з Харкова, Кривого Рогу, Дніпра, Павлограда, Запоріжжя, Миргорода, Полтави, та, звісно ж, з сусідніх Нікополя, Нікопольського району та нашого Покрова. Дехто приїхав сюди вперше, інші відвідують могилу славного кошового вже майже три десятиліття.

Основні заходи відбулися 5 серпня. Зранку козаки зібралися на раду, а потім урочистою ходою під прапорами та хоругвами, у супроводі кінноти вирушили з табору до могили Івана Сірка. Тут відбувся врочистий мітинг, присвячений 337-м роковинам смерті отамана.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 2

Присутні згадували досягнення видатного полководця, наголошували на необхідності збереження славетних традицій. Говорили про те, що зараз козацтво, як і століття тому, повинно стати лицарським орденом українського народу, яскравим прикладом патріотизму. Недаремно серед присутніх на мітингу було чимало тих, хто захищав нашу країну у зоні АТО.  Згадували козаки і про те, що Україну потрібно боронити не лише від зовнішнього ворога, а й від того, що руйнує державу зсередини, як, наприклад, корупція. Представники різних релігійних конфесій помолилися за упокій душі славного отамана та всіх, хто віддав життя за свободу та незалежність української землі. А всі присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 3

Особливо врочистим та водночас зворушливим моментом стала церемонія посвяти у козаки, джури та берегині. Дорослі чоловіки разом з юними хлопцями та дівчатами щиро промовляли слова клятви на вірність українському народу, присягали бути справжніми захисниками своєї країни.

Після мітингу його учасники повернулись до табору. Тут вони відпочивали, готували смачний козацький куліш, юшку та інші страви, якими щедро пригощали гостей. Протягом дня у таборі тривали різноманітні семінари та майстер-класи, тренінги з козацького бойового мистецтва "Спас". А від екстремальної спеки учасники та гості заходу рятувались, купаючись у водах Каховського водосховища.

Виставку своїх виробів влаштували майстри народного мистецтва – гончарі, ковалі, художники з різних куточків нашої країни. Бажаючі могли придбати собі пам’ятні сувеніри на будь-який смак.

З особливим захопленням реагували на те, що відбувалося навколо, діти. Адже вони могли зблизька роздивитись та навіть потримати у руках репліки козацької зброї (звісно ж, під пильним наглядом дорослих), подивитися на тренування з шаблями та ятаганами, на власні очі побачити, як заряджають та стріляють з гармати, послухати розповіді про легендарні подвиги запорозьких лицарів.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 4

Ближче до вечора на Співочому полі розпочався щорічний обласний фестиваль козацької пісні, музики, танцю "Звідси воля розлилася…" Щоб виступити на одній з наймальовничіших сцен нашого регіону, сюди прибули артисти з Широківського, Павлоградського, Томаківського районів,  виконавці та творчі колективи Нікопольщини. Вони натхненно співали українські народні та сучасні пісні, вражали майстерною грою на традиційних народних музичних інструментах, захоплювали увагу глядачів яскравими танцювальними номерами.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 5

А найбільш пам’ятною подією стала реконструкція одного з боїв, що відбувся під час переможного походу козаків під проводом Петра Сагайдачного на Москву у 1618 році. Було відтворено успішний штурм передового укріплення, що захищало підступи до ворожої столиці. Масштабне дійство, в якому взяли участь кількадесят піших бійців, кіннота та гармати, не залишило байдужим жодного глядача, та викликало неабиякий патріотичний підйом. За словами організаторів, таким чином вони хотіли нагадати усім, що українці мають славні традиції перемог над своїми ворогами.

Концерт та інші заходи на Співочому полі продовжувались до глибокої ночі. І тільки вранці 6 серпня учасники вшанування пам’яті славетного кошового почали відправлятися по домівкам.

фестиваль народної творчості та реконструкція битви: сучасні козаки вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - изображение 6

Як стверджують організатори, з кожним роком цей захід приваблює все більшу кількість учасників. Сподіваємося, що це дійсно непересічне історичне, мистецьке та патріотичне явище продовжить успішно розвиватися, підвищувати туристичну привабливість нашого регіону та виховувати нові покоління патріотів на яскравому прикладі Івана Дмитровича Сірка.

Залишити коментар

Відправити