Обстріли прикордонних територій, розмінування та загальна кількість переселенців в області: Микола Лукашук розповів про ситуацію на Дніпропетровщині

Обстріли прикордонних територій, розмінування та загальна кількість переселенців в області: Микола Лукашук розповів про ситуацію на Дніпропетровщині

Під час брифінгу голова Дніпропетровської обласної ради зазначив, що сьогодні зранку в області, як і по всій території України, була загроза ракетних ударів. Микола Лукашук додав, що останнім часом російські окупаційні війська майже щодня обстрілюють прикордонні території з «Градів» і мінометів.

Втім очільник обласної ради запевнив: обстріли ведуться з великої дистанції і загрози входу ворога на територію області немає. Також Микола Лукашук розповів:

«Зараз на Дніпропетровщині поповнився список громад, які постраждали у зв’язку з військовою агресією. Обласна рада зверталася до військової адміністрації з проханням подати клопотання до Мінреінтеграції щодо внесення до переліку таких територій Великомихайлівської, Маломихайлівської, Покровської та Межівської громад. В оновлений список поки що увійшла тільки Великомихайлівська ТГ. До початку повномасштабного вторгнення там проживало близько 4 тисяч громадян, через російську агресію та обстріли з громади виїхало близько тисячі мешканців. Наприкінці квітня дві громади Дніпропетровщини вже увійшли до переліку – це Зеленодольська і Широківська громади, звідки виїхало близько 14 тисяч жителів».

Внесення в список Мінреінтеграції означає, що мешканці цих територій, чиє житло було ушкоджено внаслідок обстрілів і які вже виїхали чи планують виїхати з території громади, зможуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи та оформити відповідні виплати. Кожен дорослий переселенець може щомісяця отримувати по 2 тисячі гривень щомісяця. Якщо мова йде про дітей та людей з інвалідністю, щомісячна допомога складає 3 тисячі гривень.

«В області триває розмінування територій. Від початку повномасштабного російського вторгнення фахівці ДСНС здійснили 119 виїздів, виявили та знищили 2076 вибухонебезпечних предметів. І це тільки рятувальники, а ще є військові сапери. Вдячний всім фахівцям, які дбають про безпеку жителів регіону», – розповів Микола Лукашук.

Голова обласної ради також розповів про ситуацію щодо переселенців в області:

«За останніми даними, в області проживає більше 225 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них 53 тис – це діти. Найбільше переселенців проживає у Дніпрі та Кривому Розі. Люди забезпечені всім необхідним. У разі потреби доступна допомога психолога. Також усі діти мають можливість долучитись до дистанційного навчання, для цього треба лише прийти до найближчої школи і залишити свої дані».

Також Микола Лукашук подякував працівникам компанії ДТЕК, аварійні бригади якої продовжують відновлювати електропостачання в громадах, які потрапляють під обстріли.

Дніпропетровська обласна рада
Залишити коментар

Відправити