Покровській сільській раді – 100 років! (ФОТО, ВІДЕО)

Покровській сільській раді – 100 років! (ФОТО, ВІДЕО)

14 жовтня наша країна відзначає чимало свят. Це і православне свято Покрови Пресвятої Богородиці, і День захисника України, і День Українського козацтва. А для наших сусідів, Покровської сільської ради Нікопольського району, цей день був ще більш визначним. Адже тут відзначали своє, особливе свято - не просто День села, а 100-річний ювілей сільської ради!

Населені пункти Покровської сільради, а особливо села Покровське та Капулівка, мають довгу історію, що простежується щонайменше до козацької доби. Саме тут знаходилися 3 Січі: Чортомлицька, або Стара, Базавлуцька, та Нова, очолювана останнім кошовим отаманом Петром Калнишевським. Тож місцеві жителі небезпідставно вважають себе нащадками козаків, намагаються зберігати історію та традиції предків.

Сто років тому у місцевій громаді відбулася визначна подія – тут було створено перші органи самоврядування, обрано перших сільських депутатів. Саме з 1918-го року відраховується історія Покровської сільської ради, а отже, у році 2018-му настав час відзначати ювілей.

Масштаб святкування цілком відповідав значенню події. З самого ранку 14 жовтня і до пізнього вечора  у Покровському відбувалися різноманітні святкові заходи на будь-який смак – спортивні змагання, концерти, конкурси, історичні реконструкції, та багато іншого.

На щастя!

Зокрема, всі жителі громади отримали подарунок на щастя. З давніх-давен підкова вважалася символом вдачі, успіху та багатства. А тепер жителям Покровського повинно щастити набагато більше. Адже у святковий день у центрі Покровського було відкрито новий арт-об’єкт, який так і називається – "Підкова на щастя". І, судячи з того, скільки протягом усього святкового дня було бажаючих сфотографуватись поруч з підковою, новий талісман села прийшовся мешканцям до душі.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 1

Смотреть все фото (151 шт.) - Facebook

Юшка, сало, та короваї

Щоб дати змогу мешканцям сільради продемонструвати всі свої численні таланти, організатори свята влаштували різноманітні конкурси. Так, юні художники змагалися у конкурсі дитячих малюнків, присвячених ювілею сільради. Користувачі всесвітньої мережі намагалися створити найкраще привітання в Instagram. Вражали своєю красою та оригінальністю вироби учасників конкурсу святкових короваїв. Майстри декоративно-прикладного мистецтва робили справжні скульптури з гарбузів у конкурсі "гарбузових баб".

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 2

А найбільш цікавим та смачним видався конкурс Покровської юшки та сала. Кращі майстри кулінарної справи з закладів освіти та культури, підприємств та організацій сільської ради спробували приготувати найсмачнішу юшку, почастувати гостей найніжнішим салом. А до того ж ще й презентувати свої кулінарні шедеври з піснями та танцями. І все це – з неповторним козацьким колоритом та гумором. Можна лише поспівчувати шановному журі, членам якого довелося визначати кращих серед усього цього різноманіття смачних страв та запальних виступів.

Як розповіли нам організатори, всі переможці та призери цих конкурсів отримали не тільки грамоти, а й грошові винагороди.

Історія та сьогодення

Та під час свята можна було не тільки розважитись, а й почути багато цікавого. Мешканцям нагадували про визначні події в історії сільської ради, словами вдячності згадували тих, хто протягом 100 років очолював громаду, працював заради благополуччя її мешканців.

Розповідали про досягнення останніх років, пов’язані з ім’ям діючого сільського голови Миколи Хнюкала. Власне, Покровська сільрада завжди по праву вважалася досить успішною та заможною. Адже тут живуть не тільки гостинні та дружні, але й працьовиті люди. Важливу роль у добробуті мешканців та наповнені місцевого бюджету відіграє і наш гірничо-збагачувальний комбінат, частина кар’єрів якого розташовані саме на території сільради. А коли до цих факторів долучилися ще й можливості, надані реформою децентралізації, то позитивні зміни стали особливо помітними.

Минулого року ми вже розповідали про відкриття у Покровському футбольного стадіону та пожежної частини: http://novemisto.info/den-sela-v-pokrovskom-foto-video/. Серед інших досягнень – ремонти доріг та зупинок, закладів охорони здоров’я та освіти, відкриття поліцейської станції, встановлення дитячих ігрових майданчиків, будівництво водоводу у Капулівці. Значно збагатилося культурне життя сільської громади, в чому ви можете легко переконатися, переглянувши наші репортажі з новорічного концерту (http://novemisto.info/nexaj-vognyami-vse-zasyaye-z-novim-rokom-vas-vitayem-u-pokrovskomu-projshov-novorichnij-koncert-foto-video/) або святкової вистави до 8 березня: (http://novemisto.info/teatralna-vistava-u-podarunok-zhinkam-pokrovskogo-foto-video/).

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 3

Була на святі і невеличка офіційна частина. З ювілеєм жителів сільської ради привітали сільський голова Микола Хнюкало, депутат обласної ради Володимир Євтушенко, голова Нікопольської райдержадміністрації Олег Кириченко. Вони відзначили досягнення громади та подякували всім, хто своєю працею покращує життя людей.

"Нам 100 років!"

Святковий концерт під такою назвою став наочною демонстрацією творчих здобутків громади. Кращі виконавці та творчі колективи сільської ради скористалися цією чудовою нагодою, щоб подарувати землякам свої різноманітні виступи.

Українські народні та сучасні пісні, масштабні хореографічні композиції, гімнастичні етюди, музичні композиції викликали дружні аплодисменти численних глядачів. На святковій сцені виступали представники Покровського та Капулівського Будинків культури, танцювальні колективи "Гармонія" та "Вулиця ритмів" (у Покровському є власний колектив з такою назвою – прим. ред.), вокальні колективи "Сузір’я", "Дивосвіт" та "Калинонька", і ще безліч талановитих мешканців Покровської сільради. Долучилися до свята і сусіди з Новософіївського Будинку культури. Лунали привітання на адресу підприємств та організацій, що роблять суттєвий внесок у життя сільської ради.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 4

А поки на сцені тривав концерт, справжні нащадки козаків влаштували реконструкцію козацької битви XVII століття.

Гості зі всієї України

Звісно ж, таке велике свято не могло обійтися без численних гостей. І вони приїхали з різних куточків України, та не з пустими руками, а привезли справжні творчі подарунки.

Першими з гостей на сцену вийшли учасники фолк-рок гурту "Ангажемент на вівторок" з міста Павлоград. Гримуча суміш з потужного гітарного року, акордеону та сопілки з саксофоном у їх виконанні сколихнула все Покровське. Святкова площа дружно стрибала у ритмі музики, а глядачі зі здивуванням впізнавали знайомі з дитинства народні пісні в оригінальній сучасній обробці.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 5

Наступними Покровську сільраду з ювілеєм поздоровили виконавці, які стали відомими на всю Україну завдяки участі у популярному телевізійному проекті "Голос країни". Запальна Ксенія Брідж, енергійний та харизматичний Іво Чижевич заспівали справжні хіти української та світової естради, за що отримали бурхливі оплески глядачів, які радо співали та танцювали разом з артистами.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 6

Неповторним колоритом, багатою музичною палітрою та якісним вокалом запам’яталися гості із далекого Закарпаття – запальний гурт "Остра Тирнина".

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 7

З  Полтави приїхали люди, що постійно грають із вогнем, але той їм не шкодить. Люди вогню "Радослав" представили феєричне вогняне шоу, за яким зі справжнім захопленням спостерігали глядачі.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 8

Не встигли згаснути вогні, запалені "Радославом", як у вечірньому небі спалахнули вогні дійсно масштабного святкового феєрверку. До речі, за цей по-справжньому яскравий подарунок організатори дякують депутатам обласної ради Володимиру Євтушенку та Сергію Шуваєву.

покровській сільській раді – 100 років! (фото, відео) - изображение 9

Коли пізнього вечора ми від’їжджали з Покровського, свято там ще тривало. Люди танцювали, спілкувалися та розважалися. Так починалося друге сторіччя історії цієї заможної, успішної та гостинної сільської громади.

Євген Січкаренко, Яна Новицька

Залишити коментар

Відправити