Свідоцтво про народження у пологовому будинку та прописка немовлят у міському відділі ДРАЦС: як спростити батькам паперові турботи

Свідоцтво про народження у пологовому будинку та прописка немовлят у міському відділі ДРАЦС: як спростити батькам паперові турботи

Наша газета продовжує цикл публікацій про роботу міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Раніше ми вже розповідали про те, як називають своїх новонароджених дітей мешканці Покрова. А сьогодні розкажемо, як батьки можуть полегшити собі паперові клопоти, що неминуче супроводжують народження немовлят.

278 новонароджених за рік

За словами начальника міського відділу ДРАЦС Алли Гольденберг, минулого року вони зареєстрували 278 новонароджених мешканців Покрова. Ця цифра дещо менше, ніж кількість немовлят, яку раніше називало керівництво міської лікарні – 294 дитини. Така розбіжність може бути пов’язана з тим, що деякі матері, які народили немовлят у міському пологовому будинку, потім реєструють їх не в нашому місті. Адже до нас приїжджають породіллі з Нікополя, Апостолового та навколишніх сіл. Також у роботі відділу бувають випадки, коли неуважні батьки, забувають своєчасно (у місячний термін) зареєструвати народження власної дитини і тоді працівниками відділу складається протокол про адміністративне правопорушення. У разі  наявності у батьків поважної причини пропуску встановленого законом строку відповідний протокол не складається.

Також Алла Анатоліївна назвала ще одну цифру, і вона набагато сумніша. Адже, крім свідоцтв про народження, ДРАЦС видає і свідоцтва про смерть. На жаль, протягом 2016 року таких свідоцтв було видано 746. Таким чином, лише за рахунок від’ємного природного приросту, населення нашого міста минулого року зменшилося на 468 мешканці. А якщо ще врахувати міграційні процеси…

Та, зрештою, як би це сумно не було, але значне перевищення смертності над народжуваністю характерне для всієї нашої країни. Добре відомі і його причини. В наш складний час мало хто наважується народжувати та виховувати багато дітей, а недостатнє фінансування медицини, погана екологія, шкідливі звички та зубожіння населення стрімко скорочують середню тривалість життя.

Але досить про сумне. Життя продовжується незважаючи ні на що, діти народжуються, а відділ ДРАЦС готовий прийти на допомогу їх батькам.

Свідоцтво про народження – прямо у пологовому відділенні

Алла Гольденберг розповідає, що 2016 рік став для відділу ДРАЦС першим у реалізації двох важливих проектів, головна мета яких – йти назустріч потребам громадян та надавати послуги саме там, де вони найбільше необхідні.

свідоцтво про народження у пологовому будинку та прописка немовлят у міському відділі драцс: як спростити батькам паперові турботи - изображение 1

Перший проект стартував 1 квітня минулого року. В цей день свідоцтва про народження безпосередньо у пологовому відділенні отримали двоє малюків – Микита Дмитришин та Єва Музичинко. Церемонія пройшла в урочистій обстановці, документи батькам вручила особисто Алла Гольденберг. Також батьки отримали подарунки і поздоровлення від керівництва Центральної міської лікарні. А всього за 2016 рік свої перші документи таким чином отримала 101 дитина, тобто більше третини всіх новонароджених.

Відтепер прямо у пологовому будинку  з вівторка по п’ятницю з 10 до 12 години чергує працівник міського відділу ДРАЦС. Для отримання свідоцтва про народження на місці батьки повинні надати йому наступні документи:

  • медичне свідоцтво про народження дитини (його видає пологовий будинок);
  • паспорти або паспортні документи батьків дитини (або одного з них, якщо мати дитини не перебуває у зареєстрованому шлюбі або у випадку коли паспорт одного з батьків відсутній. Тоді відомості про другого з батьків вказуються на підставі свідоцтва про шлюб, якщо дитини народжена у шлюбі);
  • свідоцтво про шлюб батьків (за наявності).

Після подачі перерахованих документів працівник ДРАЦС здійснює державну реєстрацію народження і видає батькам перший документ дитини – свідоцтво про народження.

свідоцтво про народження у пологовому будинку та прописка немовлят у міському відділі драцс: як спростити батькам паперові турботи - изображение 2

А у випадку, коли батьки з якихось причин ще не готові реєструвати дитину – наприклад, не визначились з ім’ям, не мають необхідних  документів або просто не дуже добре себе почувають після пологів,  – працює звичайна процедура. Вони повинні протягом місяця подати заяву про реєстрацію народження до міського відділу ДРАЦС, або до відділу за місцем проживання батьків дитини на момент її народження. Це теж непоганий варіант, адже у відділі їм можуть запропонувати ще одну нову і цікаву послугу.

Реєстрація місця проживання – тепер і у відділі ДРАЦС

Як відомо, раніше місце проживання дитини (як, власне, і дорослого) реєстрували лише в органах Державної міграційної служби ("паспортний стіл"). Але з квітня 2016 року вступила в дію постанова Кабміну, згідно з якою ці повноваження передано виконавчим органам місцевих громад. У випадку нашого міста – це Реєстраційний відділ виконкому Покровської міської ради. Відтепер батьки можуть як безпосередньо звернутися туди, так і подати документи для реєстрації місця проживання новонародженого до органів ДРАЦС одночасно з державною реєстрацією народження дитини.

Для цього потрібні наступні документи:

  • Заява стандартної форми та дані про новонароджену дитину (видається на місці);
  • Свідоцтво про народження дитини (як ми вже писали вище, його можливо оформити одночасно з реєстрацією місця проживання);
  • Квитанцію про сплату адміністративного збору (видається на місці). На даний момент за реєстрацію місця проживання однієї дитини потрібно заплатити 13 грн. 60 коп.
  • Документи про реєстрацію місця проживання батьків (паспорти або паспортні документи).

Якщо батьки зареєстровані за однією адресою, то дитина також реєструється за цією адресою. У випадку, коли мати и батько зареєстровані у різних місцях, дитину реєструють за адресою одного з батьків, але за обов’язкової згоди іншого.

Працівники ДРАЦС допомагають батькам заповнити всі необхідні документи, а потім самі передають їх до Реєстраційного відділу виконкому. Готову довідку про реєстрацію місця проживання дитини батьки можуть забрати у відділі ДРАЦС, безпосередньо у Реєстраційному відділі, або її можуть відправити поштою на вказану адресу батьків.

Ця послуга користується значним попитом у населення. Так, лише за грудень 2016 року (це перший місяць, коли вона надавалася) у міському відділі ДРАЦС зареєстрували місце проживання вже тринадцяти дітлахів.

В чому головні переваги цих проектів? Вони дозволяють батькам витрачати набагато менше часу та зусиль на паперові клопоти, а отже, дають змогу приділяти більше уваги головному – догляду за своїми малятами.

Наступного разу ми розкажемо про ще один важливий напрям роботи відділу ДРАЦС – реєстрацію шлюбів та розлучень, а також про цікаві зміни, що останнім часом відбулися у цій сфері та про нові пілотні проекти, які зараз впроваджують у життя працівники  відділів  ДРАЦС.

Залишити коментар

Відправити