У місті виявлені порушення земельного законодавства

У місті виявлені порушення земельного законодавства

На виконання розпоряджень міського голови м. Покров від 07.12.2015 року № 224-р. та № 182-р. від 29.06.2016 року, керуючись ст.189 Земельного кодексу України, відділом землекористування проводяться щотижневі та щоденні виїзні комісійні обстеження земельних ділянок комунальної власності в межах територіальної громади міста. В комісіях беруть участь як члени структурних підрозділів виконкому, так і депутати міської ради, які входять до складу комісії з питань містобудування та архітектури, землекористування та охорони навколишнього природного середовища.

За результатами складаються відповідні акти обстеження земельних ділянок, порушники земельного законодавства запрошуються на комісію з розгляду земельних спорів та інших земельних питань. Відділом також ведеться щотижневий моніторинг надходжень від сплати за землю. З боржниками ведеться претензійна робота, так як відповідно до ст.206 Земельного Кодексу України використання землі в Україні є платним. Щомісяця проводяться комісії по відшкодуванню збитків, заподіяних власнику землі - територіальній громаді м. Покров внаслідок тимчасового зайняття і використання земельних ділянок.

у місті виявлені порушення земельного законодавства - изображение 1

В ході проведення роботи по обстеженню земельних ділянок відділом землекористування виявлено багато порушень з боку землекористувачів, які неналежно виконують свої обов’язки та тим самим порушують право власності територіальної громади на землю.

Факти самовільного будівництва почали фіксувати структурні підрозділи виконкому ще з березня 2016 року.

Один із найнахабніших та найзухвалійших випадків, зафіксованих на території м. Покров, є факт самовільного зайняття та забудови земельної ділянки по вул. Уральська, 1. Так, у березні місяці на прилеглій до павільйону їдальні території, в якому, за наявною інформацією, здійснює свою підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець Новицький В.С, почалася прибудова конструкцій. Земельна ділянка, на якій здійснюється будівництво, є власністю територіальної громади м. Покров. При перевірці встановлено, що будівництво ведеться без будь-яких дозвільних документів та без правовстановлюючих документів на землю, що є самовільним зайняттям земельної ділянки комунальної власності.

у місті виявлені порушення земельного законодавства - изображение 2

Згідно із статтею 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель": "самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними". Жодних рішень щодо надання дозволу на відведення земельної ділянки ФОП Новицькому В.С. для обслуговування павільйону їдальні, міською радою не приймалось. Земельний кодекс України містить заборону щодо використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації (частина третя статті 125 Кодексу).

у місті виявлені порушення земельного законодавства - изображение 3

Землекористувач запрошувався на засідання комісії, але на неї не з’являвся. 30 червня 2016 року комісією з самоврядного контролю за використанням та охороною земель зафіксоване самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво по вул. Уральська, 1.

Про даний факт листом повідомлено державну інспекцію сільського господарства в Дніпропетровській області для вжиття заходів щодо усунення даного порушення та визначення розміру шкоди, заподіяної територіальній громаді м. Покров внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки. На письмові звернення зі сторони виконкому міської ради до ФОП Новицького В.С стосовно пояснення факту порушення норм земельного законодавства, останній так відповіді і не надав.

На сьогоднішній день дії ФОП Новицького В.С. порушують права територіальної громади м. Покров як власника земельної ділянки на самостійне володіння, користування, розпорядження нею.

Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню у порядку, встановленому законом, включаючи знесення будівель і споруд, збудованих на самовільно зайнятих земельних ділянках.

Відділ землекористування виконкому Покровської міської ради

Залишити коментар

Відправити