У ПОКРОВІ НАДАЄТЬСЯ ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

У ПОКРОВІ НАДАЄТЬСЯ ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

Тривожність, невизначеність, страх за себе і близьких, занепокоєння за долю країни - це те, що у кожного з нас викликає повномасштабна війна. Ще більше стресують люди, які були під обстрілами і змушені покидати свої домівки, втікаючи від війни. Чимало з них знаходять тимчасовий прихисток у нашому місті. Серед різного виду допомог, які пропонують внутрішнім переселенцям у Покрові, є і психологічна підтримка.

Зняти стрес, адаптувати до нових умов, знайти нові ресурси допомагає професійний психолог, людина, яка з власного досвіду знає, як це, коли від щасливого життя залишаються лише спогади. Для Олени Матяш війна почалася ще у 2014 році, коли рідний Лисичанськ потрапив у зону бойових дій на сході країни. Відтоді, маючи за плечима університетські освіти, досвід роботи психолога, логопеда, допомагала долати посттравматичні стресові розлади, у тому числі і дітям.

у покрові надається психологічна допомога переселенцям - зображення 1

Зараз, коли війна увійшла в активну фазу, а цинізм російських окупантів не знає меж, із родиною змушена була евакуйовуватися з охопленого вогнем Лисичанська. Потрапивши в Покров, жінці дуже хотілося, аби її знання і особистий досвід адаптації до нової реальності служили людям. Саме це знайшла в Центрі соціальних служб, де вона має змогу допомагати тим, хто через війну змінив місце проживання на більш безпечне.

- Психолог веде прийом на базі територіального центру, де серед інших послуг переселенці можуть отримати і психологічну підтримку. Це дуже важливо для людей, які тікають від війни, хто відчуває себе враженим, вибитим зі звичної колії, - зазначає директор Центру соціальних служб Ганна Зарубіна.

За словами Олени Євгенівни, найчастіше допомоги потребують жінки у віці від 25 до 45 років. У них спостерігається підвищений рівень нервозності, панічні атаки, посттравматичний стрес, найбільші страхи - це страх за дітей. І така реакція є нормальною. Аби її подолати, важливо допомогти людині зрозуміти, на якій стадії емоційного реагування вона знаходиться. Це може бути заперечення, агресія, компроміс, депресія чи прийняття - саме їх переживаємо, коли намагаємося впоратися з будь-якою стресовою ситуацію в нашому житті.

Серед універсальних порад від психолога — вчитися переключати увагу, раціонально мислити, щоденно планувати діяльність, збільшити фізичну активність, дотримуватися інформаційної гігієни, тобто дозувати інформацію та користуватися надійними джерелами.

У дітей реакція на війну може проявлятися через страхи, підвищену тривожність, агресію, замкнутість, труднощі в навчанні, порушення мислиннєвих процесів та пам'яті, енурез та інші симптоми. Їхній стан багато в чому залежить від батьків, бо дуже тонко “зчитують” і відзеркалюють емоції дорослих. Тому батькам важливо навчитися транслювати спокій та впевненість. Якщо накриває хвиля емоцій в нагоді можуть стати дихальна вправа по квадрату ”4/7/8”, техніка “п'ять відчуттів” (як вони виконуються можна знайти у відкритих джерелах).

у покрові надається психологічна допомога переселенцям - зображення 2

Олена Матяш наголошує на важливості вчасного подолання психологічних наслідків травматичних ситуацій та готова надати психологічну допомогу кожному, хто цього потребує на базі територіального центру міста.

Прес-служба міського голови

Офіційний сайт Покровської міської ради
Залишити коментар

Відправити