У Покрові зафіксовано випадки кору

У Покрові зафіксовано випадки кору

Протягом останніх двох років в Україні триває спалах кору - одного з найбільш заразних захворювань у світі. У січні минулого року кір з'явився на Дніпропетровщині. До останнього часу Покрову вдавалося контролювати ситуацію. Тривала посилена кампанія з вакцинації, передусім дитячого населення, наблизивши рівень його охоплення до 90%. Дорослих теж запрошували прийти, аби надолужити пропущені в дитинстві щеплення.

Попри вжиття запобіжних заходів, випадки кору зафіксували і в Покрові. Нині медики говорять про шість виявлених випадків інфекційного захворювання серед дорослого населення.

З огляду на це, у місті вживаються заходи з попередження розповсюдження кору. Покровчанам же рекомендують, для запобігання захворювання, уникати місць масового скупчення людей. І це дуже важливо.

Як інформує Міністерство охорони здоров'я України, кір легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, що потрапляють у повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус може жити в повітрі до двох годин після того, як хвора людина вийшла з приміщення.

Інкубаційний період кору (коли симптоми ще не проявилися) становить 6 — 21 день. Далі починається період захворювання, до ознак якого належать - висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, пронос та блювота. На 4—5 день недуги з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір небезпечний і своїми ускладненнями, оскільки може викликати ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонію, отит, втрату зору.

Покровчанам медики нагадують, що специфічного лікування від кору немає. Діти і дорослі , які не отримали своєчасно профілактичні щеплення, перебувають в особливій зоні ризику і потребують термінової вакцинації.

На сьогодні вакцинація без перебільшення постала питанням національної безпеки. Таку ситуацію епідеміологи пояснюють наслідком антивакцинальної інформаційної кампанії, яка охопила Україну понад 10 років тому.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, лише від початку року на кір захворіло понад 24 тисячі українців. На Дніпропетровщині за цей період виявлено більш як 400 випадків кору.

Прес-служба міського голови

Залишити коментар

Відправити