Як виграють тендери та «заробляють» мільйони?

Як виграють тендери та «заробляють» мільйони?

У номері нашої газети за 11.08.2016 г. було надруковано статтю під назвою "Битву мусоровозов выиграли те, что подороже (рос.)". Ця стаття вперше була надрукована в газеті "Лица (рос.)". Оскільки у статті згадувалось і про наше місто, ми вирішили провести своє журналістське розслідування та перевірити інформацію.

Ми всі є свідками того, яка у нас комунальна техніка, скільки їй років та дивуємося тому, як вона ще служить. У цьому велика заслуга працівників комунального підприємства "Саночистка", які велетенськими зусиллями, за мізерну заробітну плату, в тяжких умовах літом і зимою не дають засипати місто побутовими відходами. Усі жителі нашого міста, якщо і не зраділи, то з надією та схваленням сприйняли благу вість про придбання нових сміттєвозів.

У статті, опублікованій в газеті "Лица (рос.)", було зроблено зрозумілі натяки на те, що придбання сміттєвозів нашими можновладцями було, м’яко кажучи, за завищеними цінами. Тому ми своє розслідування почали з аналізу документації тендерних торгів, яку отримали з офіційного сайту Державних закупівель.

Щоб не втомлювати читача, ми не будемо привертати його увагу на дати та інші дрібниці.

як виграють тендери та «заробляють» мільйони? - изображение 1

Управління житлово-комунального господарства та будівництва Орджонікідзевської міської ради затвердило технічну документацію на проведення відкритих торгів по предмету закупівлі "Автомобілі спеціального призначення за кодом ДК016-2010-29.10.5(код 29.10.59-90.00) транспортні засоби спеціального призначення за кодом СРV за ДК 021 :2015-34114000-9 (придбання автомобілів спеціального призначення – сміттєвозів) Автомобільне шасі Foton.

В Єдиному закупівельному словнику ДК 021: 2015-34114000-9 значиться 34114000-9 транспортні засоби спеціального призначення (Specialistvehicles). Відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-2010 – автомобілі спеціального призначення.

Ми детально зупинимося на тих добрих людях, які намагаються допомогти у вирішенні наших проблем. У зв’язку з чим наводимо дані, отримані нами з офіційних відкритих джерел, доступних усім бажаючим.

Заявку на участь у тендерних закупівлях подало три фірми, які змагалися між собою:

1. ТОВ "Торговий Дім "Комунальна техніка" (Полтавська обл., м. Кременчук) з пропозицією 4 718 820 грн (2 359 410 грн за кожний автомобіль). Підприємство не було допущено до участі у торгах, хоча його цінова пропозиція заслуговує на увагу.

Засновником цього підприємства є дві приватні особи, які внесли у статутний фонд свого підприємства відповідно 510 грн та 490 грн, усього 1 000 грн статного фонду. Підприємство зареєстроване 20.01.2015 р. у м. Кременчук Полтавської області.

Відповідно до Статуту підприємство здійснює такі види діяльності (відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності КВЕД 2016):

25.99 Виробництво готових металевих виробів, крім машин і устаткування.

45.19 Оптова та роздрібна торгівля автотранспортними засобами та мотоциклами, їх ремонт.

63.99 Надання інформаційних послуг.

2. ТОВ "СК ТРЕЙД ЛТД", (м. Харків), з пропозицією 6 030 000 (шість мільйонів тридцять тисяч гривень, 3 015 000 грн за кожний автомобіль). Підприємство було допущено до участі у торгах. Засновником цього підприємства є дві приватні особи , які внесли у статутний фонд свого підприємства відповідно 500 грн та 500 грн, усього 1 000 грн статного фонду. Підприємство зареєстроване 03.09.2010 р.

Відповідно до Статуту підприємство здійснює такі види діяльності (відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності):

Код КВЕД 46.38 Оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками.

Код КВЕД 82.99 Надання інших допоміжних комерційних послуг, н. в. і. у.

Код КВЕД 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням (основний).

Код КВЕД 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля.

Код КВЕД 52.29 Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту.

Код КВЕД 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель.

До участі у відкритих торгах було допущено підприємство, яке за своєю статутною діяльністю не здійснює діяльності згідно документації тендерних торгів.

У додатку 5 до документації відкритих торгів вимагається довідка про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

Ми не знаємо достовірно, які саме працівники мають знання і досвід торгівлі спеціальною технікою (сміттєвозами), але достеменно знаємо, що працівники цього підприємства мають досвід торгівлі рибою, раками, унітазами.

Виникає легке здивування, як такою досвідченою, кваліфікованою комісією ТОВ "СК ТРЕЙД ЛТД" з статутним фондом 1 000 грн, основна діяльність якого є торгівля будівельними матеріалами, було допущено до участі у відкритих торгах, і чи не є це порушенням вимог документації тендерних торгів?

На нашу думку, це підприємство не могло бути допущеним до участі у торгах, а торги визнані такими, що не відбулися, але як видно, у наших можновладців інша думка, вони вдень і вночі дбають про добробут у місті.

3. ТОВ "Зовнішньо-торгівельна Компанія "УкравтоЕкспорт" (м. Київ), переможець торгів, благодійник нашого міста, якому повезло з статутним фондом у 2 000 грн стати переможцем відкритих торгів на суму майже 6 млн грн. Пропозиція переможця складає 5 998 800 грн (п'ять мільйонів дев'ятсот дев'яносто вісім тисяч вісімсот) грн (2 999 400 грн за кожний автомобіль). Засновником цього підприємства є дві приватні особи, які внесли у статутний фонд свого підприємства відповідно 2 грн та 1998 грн, усього 2 000 грн статного фонду. Підприємство зареєстроване 15.07.2013 р.

Відповідно до Статуту підприємство здійснює такі види діяльності (відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності):

Код КВЕД 45.11; Код КВЕД 45.19; Код КВЕД 45.31; Код КВЕД 45.40 – Оптова та роздрібна торгівля автотранспортними засобами та мотоциклами, їх ремонт.

Цей розділ включає всі види діяльності (крім виробництва та надання в оренду), пов'язані з автомобілями й мотоциклами, у т.ч. вантажними автомобілями та колісними тягачами, такі як оптова та роздрібна торгівля новими й уживаними транспортними засобами, ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів, а також оптова та роздрібна торгівля деталями та приладдям для автомобілів і мотоциклів. Також до розділу відносять діяльність посередників, які беруть участь в оптовій або роздрібній торгівлі транспортними засобами.

Код КВЕД 46.61 ,46.69 – Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами. Цей розділ включає оптову торгівлю за власний рахунок або на основі контракту (комісійна торгівля) як на внутрішньому оптовому ринку, так і на зовнішньому ринку (імпорт/експорт).

Для того, щоб наш читач дочитав цю статтю до кінця, додаємо у діжку меду трішки дьогтю.

У столиці нашої України в Києві, на вул. Пшеничній, 9 знаходиться супермаркет вантажної та спеціальної техніки "Автек". Вартість сміттєвоза ATLAS-8 FOTON 1 893 766 грн (один мільйон вісімсот дев’яносто три тисячі сімсот шістдесят шість грн, або 76 300 доларів США). Ціна вказана станом на 01.08.2016р. та може змінюватись від курсу валюти.

Виконавши прості арифметичні дії (згадуючи про табличку ділення), різниця від ціни переможця конкурсу складає на одному сміттєвозі 2 999 400 –1 893 766 = 1 105 634 грн, а купивши два сміттєвоза вже можна і не працювати, до пенсії вистачить. Подвоєна сума становить 2 211 268 грн. Два мільйони двісті одинадцять тисяч двісті шістдесят вісім грн.

Звісно в наших розрахунках може бути похибка, але не на таку суму.

Прочитавши статтю до кінця, стає зрозумілим, чому так ретельно виписана технічна документація, і відповідь на це питання дуже проста: вона написана під фірму переможця.

Єгор Вільний

Деталі відстеження закупівлі Управління житлово–комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради:

https://ips.vdz.ua/ua/tracking_details.htm?id=703940&id_ann=106729#tab_7039400

Документація закупівлі Управління житлово–комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Покровської міської ради:

Протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів, цінових пропозицій

Повідомлення про акцепт пропозиції конкурсних торгів або цінової пропозиції

Оголошення про заплановану закупівлю

Інформація про відхилення пропозицій конкурсних торгів, цінових пропозицій, кваліфікаційних пропозицій

Зміни до документації конкурсних торгів або кваліфікаційної документації

Документація конкурсних торгів або кваліфікаційна документація

Від редакції:

Редакція газети залишає право кожного жителя міста мати свою особисту думку, тому і не робить висновків у цій статті. Редакція газети вважає, що надрукована стаття одночасно є публічним зверненням до керівників міста та інших органів, на які покладено обов’язки здійснювати контроль за використанням бюджетних коштів.

У разі, якщо на адресу редакції надійдуть відповіді від керівників міста, вони будуть оприлюднені в обов’язковому порядку. У разі, якщо на адресу редакції надійдуть листи, побажання, звернення жителів міста, вони також будуть оприлюднені. Думка редакції може не співпадати з думкою автора.

Залишити коментар

Відправити