Як знайти власника будинку або квартири

Як знайти власника будинку або квартири

Всі власники квартир є співвласниками багатоквартирних будинків, у яких ці квартири розташовані. Це означає – всі вони разом володіють будівлею як цілісністю (несучі конструкції, дах, трубопроводи, ліфти тощо). Адже майно – це не "повітря між стінами", а цілком матеріальні речі.

Співвласники зобов’язані утримувати своє майно, яке без піклування швидко стане непридатним до життя. А оскільки власність – спільна, рішення відносно неї приймаються колективно.

У зв’язку з цим гостро стоїть питання: як знайти власників квартир у будинку? Як з’ясувати кількість співвласників? Хто може голосувати на загальних зборах, а хто ні? Де знайти інформацію про власника?

Ми підготували коротку інструкцію, як знайти власника квартири за адресою. Її можна роздрукувати на аркуші формату А4 і розповсюдити серед знайомих. А нижче – детальний покроковий інструктаж зі скріншотами.

як знайти власника будинку або квартири - изображение 1

Отже, як з’ясувати хоча б орієнтовну кількість співвласників у вашому багатоквартирному будинку – інформація, яка насамперед потрібна для створення ОСББ? Зробити це можна прямо в режимі онлайн, доклавши трохи терпіння, наполегливості та винахідливості :)

Інформаційні довідки з реєстру можна отримати у Кабінеті електронних сервісів за адресою https://kap.minjust.gov.ua. Для входу використовується обліковий запис mail.gov.ua, тож необхідно попередньо зареєструватися на сайті Державної електронної пошти.

Потрібно буде вказати Ваш ідентифікаційний номер (ІПН), а також придумати пароль, в якому має бути цифра, великі та маленькі латинські букви. Після перевірки на анти-робот система видасть Вам логін.Збережіть свої логін і пароль у надійному місці. Тепер ви маєте електронну поштову скриньку за адресою http://mail.gov.ua. Саме на неї приходитимуть Витяги з реєстру, які Ви замовлятимете онлайн.

Отримавши обліковий запис mail.gov.ua, заходьте у Кабінет електронних сервісів Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України. Обираєте Державні реєстри, потім Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, натискаєте Отримати інформаційну довідку.

як знайти власника будинку або квартири - изображение 2

як знайти власника будинку або квартири - изображение 3

Система переведе вас на сторінку "Отримання відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно".

Введіть свої паспортні дані для продовження пошуку і поставте відмітку, підтвержуючи достовірність персональних даних і надаючи згоду на їх обробку. Це – необхідна умова продовження пошуку у реєстрі. Тиснете Далі.

як знайти власника будинку або квартири - изображение 4

У наступному діалозі обираєте опцію За адресою. За адресою можна отримати довідку щодо квартири або приватного будинку, однак не про багатоквартирний будинок в цілому.

Натомість інформаційна довідка про всіх співвласників багатоквартирного будинку надається у відділенні Державної реєстраційної служби (нова назва –Департамент державної реєстрації Мін’юсту) за письмовою заявою. Така довідка не містить персональних даних і видається БЕЗКОШТОВНО. Втім, у ній будуть відомості про кількість власників по кожній квартирі та будинку разом.

Потрібно також розуміти, що Реєстр містить відомості, які були внесені у нього з 1 січня 2013 року. Отже, у Кабінеті електронних сервісів можна отримати відомості далеко не про всі квартири у будинку. Навіть якщо у квартири є власник(-и), Реєстр покаже лише тих з них, які набули майнових прав після 1.01.2013.

як знайти власника будинку або квартири - изображение 5

У спливаючому вікні вводимо адресу квартири, власника якої шукаємо. Якщо інформація про квартиру або приватний будинок міститься у Реєстрі, система видасть повідомлення: "За Вашим запитом буде сформовано інформаційну довідку. Для оплати будуть використані наступні дані…"

Для отримання відомостей слід буде здійснити платіж на суму 20 грн (разом з комісією). Довідка надійде до вашої поштової скриньки на http://mail.gov.ua.

Не сплачуючи за довідку, можна з’ясувати, які квартири у вашому будинку зареєстровані у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо інформації про квартиру в реєстрі немає, система видасть відповідь: "За Вашим запитом нічого не знайдено. Введіть дані ще раз." Це означає, що дана квартира приватизована до

1 січня 2013 року або не приватизована взагалі.

Якщо квартира приватизована раніше, інформація про неї зберігається у паперових реєстрах місцевого БТІ (бюро технічної інвентаризації). Дістати відомості з БТІ набагато складніше, але реально. Департаменти житлово-комунального господарства при органах місцевого самоврядування всіляко сприяють ініціативним групам при створенні ОСББ в отриманні цих відомостей. Ефективний власникнадає практичні рекомендації щодо того, як скласти і подати запит у департамент.

як знайти власника будинку або квартири - изображение 6

Джерело: Ефективний власник

Залишити коментар

Відправити