Козаки зі всієї України вшанували пам’ять Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

Козаки зі всієї України вшанували пам’ять Івана Сірка (ФОТО, ВІДЕО)

1 серпня поблизу села Капулівка Нікопольського району відбулися урочисті заходи, присвячені пам’яті кошового отамана Івана Дмитровича Сірка. На могилі видатного воєначальника зібралися представники козацьких організацій із різних регіонів України.

Дні слави Івана Сірка давно стали однією з наймасштабніших культурних подій в нашій місцевості. Кожного року протягом вже трьох десятиліть тут збираються сучасні козаки, щоб згадати славне минуле, обговорити перспективи козацького руху в сучасних умовах, та продемонструвати свої здобутки.

Крім того, заходи супроводжувалися різноманітною культурною програмою – концертами місцевих талантів та запрошених зірок, показовими виступами козаків, виставками народних майстрів, масштабними реконструкціями історичних та сучасних боїв. Тому сюди із задоволенням приїздили не лише представники козацьких організацій, а й тисячі глядачів.

На жаль, цього року карантинні обмеження внесли свої корективи до звичного перебігу урочистостей. Захисні маски, соціальна дистанція, та значно скорочена культурна програма стали неминучими наслідками епідеміологічної ситуації в країні.

Однак суть заходу зберіглась, незважаючи на усі негаразди, і козаки з різних куточків України знову зібралися на цьому святому місці. За словами організаторів з козацького Благодійного фонду ім. Івана Сірка, сюди завітали їх однодумці не тільки із сусідніх Нікополя та Покрова, а й з Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя, Києва, Канева, Миколаєва та інших місць.

козаки зі всієї україни вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - зображення 1

Заходи, як заведено, розпочали з козацького кола. Потім учасники пройшли урочистою ходою від табору на Співочому полі до могили Івана Сірка. Тут відбулася офіційна частина, де молитовно вшанували славетного кошового. Згадали про тих, хто, не шкодуючи себе, захищав Україну століття тому, і продовжує захищати її сьогодні. Також, у цьому надзвичайно важливому для сучасних нащадків козацької слави місці пройшла посвята у козаки та джури.

козаки зі всієї україни вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - зображення 2

Завітали на урочистості і представники діючого українського війська – бійці 92-ї окремої механізованої бригади, яка носить ім’я Івана Сірка. Їх також посвятили у козаки, відзначили грамотами і подяками. А ще передали до бригади землю з могили Івана Сірка та численні подарунки ­– бойовий прапор, ікону Покрови Божої Матері, портрет Івана Сірка та багато іншого.

козаки зі всієї україни вшанували пам’ять івана сірка (фото, відео) - зображення 3

Потім козаки повернулися до табору, де продовжили спілкуватися, обмінюватися досвідом, знайомитися з новими товаришами та просто відпочивати. Не залишилися учасники заходу і без концертної програми – свій виступ їм подарувала українська патріотична група «Бандерштат» із Запоріжжя.

Тож, попри усі складнощі, Дні слави українського козацтва та вшанування пам’яті славетного кошового Івана Сірка відбулися.

Євген Січкаренко
відео автора, фото Яни Новицької

Залишити коментар

Відправити