Дні слави кошового отамана Івана Сірка (ВІДЕО)

Дні слави кошового отамана Івана Сірка (ВІДЕО)

Всеукраїнський козацький фестиваль цього року пройшов з 28 липня по 1 серпня. Основні урочистості та культурні заходи відбулися 31 липня поблизу села Капулівка Нікопольського району.

Кожного року наприкінці липня-на початку серпня Нікопольщина приймає представників козацьких організацій зі всієї країни. Вони збираються, аби вшанувати пам’ять видатного козацького полководця - кошового отамана Війська Запорозького Низового Івана Дмитровича Сірка.

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 1

Цього разу козаки, як заведено, отаборилися  біля Співочого поля, на високому березі Олексіївської затоки (колишня річка Чортомлик). Перші дні присвятили навчанню козацької молоді, тренуванням з козацьких бойових мистецтв та просто спілкуванню.

Святкові заходи 31 липня розпочали з традиційного козацького кола на Співочому полі. Звідси пройшли урочистою ходою до могили Івана Сірка. Саме у цьому святому для кожного нащадка козацької слави місці відбулася офіційна частина заходу.

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 2

Зі словами вітання до присутніх звернулися представники козацьких організацій, Нікопольської райдержадміністрації та міської влади Нікополя, духовенства. З особливою теплотою вітали бійців 92-ї ОМБР, що носить ім’я Івана Сірка. Пам’ять славетного козацького ватажка та усіх, хто віддав життя за свободу та незалежність української землі, вшанували хвилиною мовчання, до могили Івана Дмитровича поклали квіти.    

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 3

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 4

Найурочистішою частиною свята стала посвята козаків та джур. Дорослі чоловіки та зовсім ще юні хлопчики промовили слова присяги, взявши на себе велику відповідальність – захищати рідну землю від усіх ворогів.

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 5

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 6

Далі відбулася реконструкція козацької битви. Точніше, навіть двох. Спочатку глядачам продемонстрували силу козацької артилерії та тактичні прийоми оборони табору. А потім – повномасштабний бій козаків з «москалями», за участю піхоти, гармат та кінноти.

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 7

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 8

дні слави кошового отамана івана сірка (відео) - зображення 9

У таборі на Співочому полі свято продовжилося концертною програмою, козацькими розвагами для дорослих та дітей, виставками народних майстрів, показовими виступами з бойових мистецтв. А хедлайнером фестивалю став фолк-рок гурт «Бандерштадт», що подарував присутнім потужний виступ.  

Євген Січкаренко
Відео автора, фото Яни Новицької

Залишити коментар

Відправити