Штрафи до 3 млн грн і кримінальна відповідальність для журналістів – у Раді зареєстровано "законопроект"

Штрафи до 3 млн грн і кримінальна відповідальність для журналістів – у Раді зареєстровано "законопроект"

Черговою атакою на права журналістів називають у Національній спілці журналістів зареєстрований народним депутатом Ігорем Лапіним ("Народний фронт") проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації". Відповідно до нього журналістам і ЗМІ знову загрожує кримінальна відповідальність за "недостовірну інформацію". А також штрафи від 480 тисяч і до 3 мільйонів гривень, або ж виправні роботи.

Джерело: СЛУЖБА ІНФОРМАЦII НСЖУ

Нардеп пропонує запровадити кримінальну відповідальність за поширення "недостовірних" відомостей у ЗМІ й Інтернеті; дозволити Нацраді зупиняти трансляцію телеканалів "до моменту спростування"; переслідувати медіа, в ефірі яких громадяни іноземних держав проводять "передвиборну агітацію через журналістську діяльність", тощо.

Штраф за "поширення у ЗМІ, мережі Інтернет недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи" – до 480 тисяч гривень (до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для кримінальної відповідальності такий мінімум встановлюється на 2019 рік Податковим кодексом не на рівні 17 грн, а на рівні 960 грн). Або журналіст чи громадянин може отримати виправні роботи до одного року.

За "умисне поширення" ганьби – уже штрафи від 960 тисяч гривень до 1 млн 920 тис. і виправні роботи до 2 років!

А якщо недостовірне інформування поєднується з порушеннями виборчого законодавства – то штрафи й терміни виправних робіт подвоюються.

штрафи до 3 млн грн і кримінальна відповідальність для журналістів – у раді зареєстровано законопроект - изображение 1

У пояснювальній записці пана Лапіна до законопроекту йдеться, що роками суди розглядають позови про захист честі та гідності. І "подібний стан речей ще більше стимулює правопорушників, особливо у випадках, коли мова йде про завдання шкоди публічним особам, які роками вибудовували свій авторитет у суспільстві"...

– Наміри штрафувати, забороняти, блокувати та відправляти українських журналістів на виправні роботи прикриваються "особливою актуальністю" (цитата) – законопроект подається "в умовах інформаційної війни, яку розв’язала і наразі здійснює Російська Федерація проти нашої держави", – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Шановні політики! Українські журналісти уже втомилися відбивати ваші атаки! Якщо маєте честь і гідність – не ставайте авторами дикунських проектів!

Залишити коментар

Відправити