Аргументи і факти. Відбувся «Круглий стіл», присвячений питанню створення ОСББ

Аргументи і факти. Відбувся «Круглий стіл», присвячений питанню створення ОСББ

Ще з початку 2000-х держава намагалася залучити населення до процесу масового створення ОСББ. В кінці 2001 року був прийнятий Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку". Згадувалось ОСББ і в Законі України "Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки", причому, в ньому створення ОСББ було визначено як один із напрямів цього реформування. Але люди в об'єднання пішли далеко не з тим ентузіазмом, який передбачався. Процес був надто уповільненим, але тепер - з введенням в дію нового закону - все повинно змінитися. Наскільки виправданим є такий крок, і чи готове до цих новацій наше суспільство, - питання складне і дискусійне. Аргументи є як "за", так і "проти". Але як би там не було, зволікати  вже не вийде, бо з 1 липня мешканцям багатоквартирних будинків необхідно визначитися, як бути. І це якраз той випадок, коли починати діяти  потрібно було ще "вчора". Чи зникнуть ЖЕО? Хто  проводитиме обслуговування будинків? Що робити, якщо в конкретному будинку ОСББ створити не вдасться? Як вирішувати проблему неплатежів? Як і на що, в першу чергу, треба витрачати гроші? Ці та багато інших питань спробували вияснити  учасники "Круглого столу", присвяченого питанню створення ОСББ в нашому місті. У заході взяли участь представники депутатської комісії, члени виконкому, активісти і голови вже діючих ОСББ нашого міста.

Своїм баченням цього складного питання поділилася Почесний житель міста, депутат міської ради кількох скликань, радник міського голови - Василина Трохимівна Лінська:

"Звичайно, ми розуміємо, що реформа ЖКГ  назріла давно, розмови про це точились ще з 2000-го року. Але тут варто розуміти, що люди бояться таких радикальних змін і часом навіть агресивно сприймають саму ідею створення ОСББ. Це породжує багато чуток і домислів. Наприклад, про те, що ОСББ вигідно тільки тим, хто хоче легалізувати незаконні і незареєстровані перебудови в квартирах або, що при банкрутстві ОСББ у людини можуть забрати житло. Багато хто побоюється, що, створивши ОСББ, вони втратять право на підтримку з боку держави,  виникнуть труднощі з отриманням субсидій. Однак не всіх жителів лякає ідея повного володіння їхнім будинком. Одне можу сказати точно: для того, щоб людям зрозуміти всі тонкощі такого процесу, спочатку необхідно ознайомитися з законами та нормативними актами, що регламентують це складне питання ".

Про свою зустріч з людьми з цього приводу розповів депутат міської ради Едуард Лукашенко:

"Минулої суботи я провів зустріч з мешканцями будинків в районі, де я мешкаю. Це 5 будинків: вул.Шатохіна, №№ 9,5,7 і вул.Центральна (Калініна), 54 і 54а. Не приховую, що початок обговорення проходив складно, люди бачили в ініціативі створення ОСББ певний підступ. Але пізніше, в процесі дискусії, прийшли до висновку, що в цілому ідея хороша і правильна. Вони погодились з тим, що створення ОСББ дозволить їм ефективно контролювати витрату грошей на експлуатацію їхніх будинків.

Не є таємницею, що більшість будинків у нас старі. Існує проблема підвалів, поганий стан комунікацій і дахів. Звичайно, люди бояться, що, взявши будинок на своє утримання, вони не завжди зможуть забезпечити його нормальне обслуговування. Це одне з найсерйозніших побоювань.

Втім, з досвіду цього спілкування можу сказати, що приблизно 70% мешканців розуміють, що, коли подолають початкові труднощі, їм буде легше. І що створення ОСББ дає  шанси відчутно поліпшити обслуговування і стан будинків. Також, на мій погляд, не завжди один будинок зможе забезпечувати збір коштів, достатніх для вирішення всіх завдань. Можливо треба буде подумати про варіанти об'єднання кількох будинків, що дозволить збирати більше коштів, і спільними зусиллями вирішувати ті чи інші питання. На мою думку, в штаті ОСББ повинні бути обов'язково три основні посади: двірник-прибиральник, бухгалтер і безпосередньо - начальник. Інші спеціалісти і робітники можуть викликатися тільки в разі необхідності".

Учасникам зустрічі було дуже цікаво послухати людей, які про роботу ОСББ знають не теоретично, а з практики.

Своїм досвідом ділилися голова ОСББ "Молодіжний" Олена Кучма і Людмила Кухтіна (ОСББ "Гірник").

Про те, як їх ОСББ вирішує ситуацію з неплатежами і нежитловими квартирами, розповіла присутнім Людмила Кухтіна: "Всі питання вирішуються на загальних зборах. Свого часу ми вирішили: коли людина не живе в квартирі, вона зобов'язана сплачувати квартплату, що йде на витрати з утримання будинку. Квартплата нараховується на власника квартири або на його спадкоємців. Ми теж спробували різні варіанти. У нас були рахунки в банку, бухгалтер, ми самі наймали слюсаря. Нам багато в чому пощастило. Будинок був новий, і мешканці спочатку сприймали його  як свій власний. Ми розуміли, що,  не сплачуючи квартплату, будемо карати не державу, а самих себе і своїх сусідів. У нас в кожному під'їзді обрано старшого, який збирає гроші. Про зібрані кошти він звітує перед мешканцями свого під'їзду. Із загальної суми ми сплачуємо за світло в під'їздах, послуги двірника, також замінили труби і зіпсований кабель. Наприклад, на ремонт у під'їзді ми витратили 4 тисячі гривень ".

Про переваги та особливості роботи ОСББ розповіла начальник відділу економіки виконкому М.А.Хабачева:

"Перш за все, треба розуміти, що, по суті, ОСББ -  орган власників будинку. А ось управління будинком - це вже конкретна послуга. І питання тільки в тому, хто будинком буде управляти і надавати послуги  з його обслуговування. Тут самі мешканці, створюючи ОСББ, обирають голову об'єднання або ж  делегують право керування будинком  керуючій компанії, якій вони довіряють. І тоді вони будуть сплачувати ці кошти компанії, а вже та займатиметься питанням обслуговування будинку. Причому перелік послуг люди будуть визначати самі. Але в перелік робіт обов'язково повинно входити прибирання будинку, обслуговування його комунікацій, освітлення місць загального користування та інший мінімально необхідний обсяг робіт. При цьому керуюча компанія повинна надати свій договір і підписати його з кожним абонентом. Плюсом діяльності ОСББ є можливість накопичувати кошти. Зараз, якщо об'єднання отримує офіційний дохід, і він спрямовується виключно на розвиток будинку,  ці кошти не вважаються доходом і не оподатковуються".

Позицію керівництва міста учасникам круглого столу повідомив заступник міського голови з комунальних питань Микола Вікторович Гончаров.

"Позиція міської влади полягає в підтримці людей при створенні ОСББ. Він озвучив те, що місцева влада не перестане допомагати людям у вирішенні питання обслуговування будинків. Всім ясно, що житловий фонд не новий, і, як вже повідомлялося раніше, сьогодні виконуються роботи з поточного та капітального ремонту житлового фонду. В подальшому ці роботи будуть продовжуватися. Є план капітальних ремонтів на 2016 -2017роки. Тобто керівництво міста не відмовляється від ремонтів тих же покрівель, а, скоріш всього, зміни відбудуться в формі фінансування. При створенні ОСББ, всі питання, що виникають у власників, будуть вирішуватися індивідуально по кожному. Микола Вікторович так само відзначив, що ОСББ має можливість отримати додаткове співфінансування з державного бюджету.

Тут також слід зазначити, що при створенні ОСББ, саме об'єднання починає свою господарську діяльність з чистого аркуша. Тобто, ніякі старі борги мешканців на об'єднання не перейдуть. Але це не означає, що ЖЕО не буде в судовому порядку стягувати заборгованість з конкретного боржника. Сьогодні населення заборгувало  підприємству близько 12 мільйонів гривень.

Варто також згадати, що ОСББ мають право претендувати на різного роду гранти як українські, так і з боку іноземних інвесторів. Наприклад, в Дніпропетровську ОСББ виграло грант, який вони витратили на модернізацію котельні та поліпшення енергоефективності. Приклади отримання подібних грантів є вже і в нашому місті, так що це можна продовжувати.

Підсумки круглого столу

Дискусії під час круглого столу були напруженими і цікавими, як і сама тема. Питання майбутнього - поява в нашому місті об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), дійсно дуже багатогранне. Але варто розуміти, що від цієї програми ми відійти не можемо. Втім, як підсумував засідання  круглого столу М.В. Гончаров: "Всі плітки, домисли, з'являються від незнання. Якщо люди не розуміють, що це таке, як воно працює, яка відповідальність, то, зрозуміло, їм буде страшно. Ми зі свого боку розробимо методичні рекомендації, які узагальнять всі основні законодавчі моменти, щоб люди розуміли, що їм потрібно робити, куди йти, як створювати ОСББ. Але, найголовніше, має прийти розуміння того, що їх власність закінчується не на порозі їхньої квартири, а вони є власниками всього будинку. Все це їхнє спільне, його треба доглядати. Повинні з'явитися активні жителі безпосередньо в будинку, які готові взяти на себе цю відповідальність ".

Олена Ларіна

За матеріалами газети "Козацька Вежа"

Залишити коментар

Відправити