Е-декларування виявилося непоганим "люстратором" для жерців Феміди

Е-декларування виявилося непоганим "люстратором" для жерців Феміди

Джерело: Depo.UA

Навіть урізаного введення електронного декларування вистачило, щоб дехто з можновладців злякався і почав тікати з нагрітих місць

Після епічної історії з неліцензованим запуском системи електронного декларування багато хто опустив руки: який сенс у цій реформі без кримінальної відповідальності? Втім, схоже, певні наслідки дає навіть недороблена система декларування. Унікальна ситуація склалася у судовій системі, де жерці Феміди масово і, що цікаво, цілком добровільно стали подавати заяви про звільнення. Тільки протягом липня таких працівників Феміди нарахували близько 400. Це – рекорд. Навіть закон про люстрацію не зміг дати такого миттєвого ефекту…

Без декларацій про доходи тут не обійшлося. У ЗМІ писали про цікаві історії щодо несподіваних уходів на пенсію. Серед таких суддів можна виділити 64-річного суддю Київського апеляційного адміністративного суду Ярослава Мамчура. Ще чотири роки тому він мав повне право йти на пенсію, але вперто сидів у своєму кріслі. Зараз він перебуває у відпустці, а вже 2 вересня після його завершення закінчить і свою кар'єру. "Фішка" в тому, що йому не треба буде давати декларацію і пояснювати наявність у близьких родичів розкішних маєтків.

Загалом, якщо така тенденція з відставками збережеться, то до кінця року суддівський корпус оновиться на чверть. Враховуючи той факт, що декларування нікуди не подінеться, а до того всього додається ще щорічна переатестація судового корпусу – новим кадрам доведеться підлаштовуватися під нові правила гри, які суттєво ускладнюють отримання корупційних зисків від роботи на державній посаді.

З іншого боку, такі звільнення свідчать про те, що низка корупціонерів так і не буде покарана, а спокійно піде на пенсію. Враховуючи розміри хабарництво в нашій державі (чого тільки варті банки Чауса зі 150 тисячами доларів), їм тепер можна не працювати. І не тільки їм, але їх дітям та внукам.

Втім, схоже, іншого варіанту все рівно поки немає. До того ж можна не сумніватися, що чиновників, які навіть попри декларації, залишиться в своїх кріслах чимало. Хто не ризикує, той не п’є шампанського, резонно вважають наші можновладці. Саме таких знахабнілих персоналій і треба брати тепленькими. І декларації тут можуть слугувати наводкою для правоохоронних органів.

Залишити коментар

Відправити