Медична реформа: Міністерство охорони здоров’я розповіло про права пацієнтів

Медична реформа: Міністерство охорони здоров’я розповіло про права пацієнтів

Після кількох опублікованих "Новим містом + ТВ" матеріалів, присвячених сумнівним моментам у роботі Центральної міської лікарні Покрова, у соціальних мережах розгорнулася жвава дискусія з цього приводу. Тож ми вирішили з’ясувати, які права, з урахуванням останніх реформ, має громадянин у галузі охорони здоров’я, та які послуги йому гарантовано повинні надавати безкоштовно. Матеріал вийшов досить об’ємним і ми вирішили розділити його на декілька частин. І в першій розповімо про права та обов’язки пацієнтів.

ПАЦІЄНТ МАЄ ПРАВА…

Нещодавно МОЗ України розпочало інформаційну кампанію "Пацієнт має право". Про це повідомив офіційний сайт міністерства.

"Кожен українець має знати свої права і відстоювати їх. Це - важлива риса насправді вільної і демократичної держави. У центрі системи охорони здоров’я мають бути інтереси життя та здоров’я пацієнтів, а не оплата ліжко-місць у медзакладах. Побудова такої пацієнт-орієнтованої системи є кінцевої метою масштабної трансформації охорони здоров’я, яку зараз втілює команда МОЗ України", – зазначено у відповідному повідомленні.

Права пацієнта в нашій державі зафіксовані у кількох нормативно-правових документах. Це Конституція України, Законі України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" та Цивільному кодексі України. Отже, на думку МОЗ, пацієнт має право на:

  • на медичні профілактичні заходи;
  • на доступність у галузі охорони здоров'я;
  • на згоду на медичне втручання та право на відмову від медичного втручання;
  • на свободу вибору в галузі охорони здоров'я, а саме:
  • право на вільний вибір лікаря;
  • право на заміну лікаря;
  • право на вибір методів лікування відповідно до рекомендацій лікаря;
  • право на вибір закладу охорони здоров'я;
  • право на лікування за кордоном у разі неможливості надання такої допомоги у закладах охорони здоров'я України;
  • на медичну таємницю;
  • на якісну медичну допомогу;
  • на безпечну медичну допомогу;
  • на інновації, зокрема - право на медико-біологічний експеримент, репродуктивні технології, донорство, право на корекцію (зміну) статі;
  • на попередження за можливістю страждань і болю;
  • на індивідуальний підхід до лікування;
  • на оскарження неправомірних рішень і дій працівників, закладів та органів охорони здоров'я;
  • на життя та на повагу до гідності при наданні медичної допомоги;
  • захист від будь яких незаконних форм дискримінації, пов'язаних зі станом здоров'я.

Зауважимо, що у цьому переліку відсутнє ще одне, чи не найголовніше право – на безоплатну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони. Воно закріплене у 49 статті Конституції України, його ніхто не відміняв та не скасовував. Але ця конституційна норма варта більш детального вивчення, і їй ми присвятимо окремий матеріал.

…ТА ОБОВ’ЯЗКИ

Водночас у Міністерстві нагадують, що реалізація цих прав не знімає відповідальності з пацієнтів. Стан здоров’я громадян також залежить від них самих: чи намагаються вони перейти на здорове харчування, позбутись шкідливих звичок, чи вчасно звертаються до лікаря, дотримуються його рекомендацій, чи займаються самолікуванням, проходять профілактичні огляди, вакцинуються, тощо.

Власне, з цими твердженнями складно не погодитись – стан нашого здоров’я дійсно прямо залежить від нас самих. З іншого боку, те, що люди не вживають здорову їжу або вчасно не звертаються до лікарів, часто не означає, що їм байдуже до свого здоров’я. Нерідко причина в тому, що здорова їжа не кожному до кишені, а візит до лікаря – тим більше.

Тим не менше, наводимо основні обов’язки пацієнтів, на думку Міністерства охорони здоров’я:

  • піклуватися про своє здоров'я та здоров’я своїх дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян;
  • проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;
  • надавати невідкладну допомогу іншим громадянам, які знаходяться в небезпечному для життя і здоров'я стані;
  • виконувати медичні приписи та правила внутрішнього трудового розпорядку закладу охорони здоров'я;
  • у невідкладних випадках, коли існує реальна загроза життю, отримувати медичну допомогу без своєї згоди чи згоди законного представника.

У Міністерстві обіцяють надалі більш докладно розповісти про права пацієнтів в окремих публікаціях. Думаємо, багатьом буде цікаво про це прочитати, особливо про оскарження неправомірних дій медпрацівників та відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю. Тож ми будемо слідкувати за публікаціями на сайті МОЗ та розповімо, коли там з’явиться щось цікаве.

ЯКЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШУЮТЬ

Також у Міністерстві розповіли, що робити пацієнтам, якщо їх права порушують. Отже, алгоритм дій такий:

медична реформа: міністерство охорони здоров’я розповіло про права пацієнтів - изображение 1
  1. Зверніть увагу медичного працівника, що ваші права гарантовані Законами України і Конституцією;
  2. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі вам зобов'язані надати відповідь);
  3. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja із письмовою заявою/скаргою і попросіть вхідний номер (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання);
  4. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади;
  5. Якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.

Рекомендації досить прості, але можуть спрацювати. Зазначимо лише, що не до кожного головного лікаря можна легко та просто потрапити, як свідчить сумний досвід наших журналістів (докладніше – тут: http://novemisto.info/v-priemnojj-rukovoditelya-gorodskojj-bolnicy-napali-na-cheloveka-video/). Але звернення до обласних структур та на урядову гарячу лінію 1545 дійсно можуть вплинути на місцевих бюрократів від медицини.

А у наступному матеріалі ми розкажемо, який пакет безкоштовних послуг гарантований пацієнтам у 2019-му році.

Максим Зеленін

Получайте оперативную информацию обо всех новостях прямо на свой телефон, планшет или компьютер. Подписывайтесь на наш канал в Телеграмме: https://t.me/novemisto  

Участвуйте в обсуждении новостей, предлагайте собственные темы, просматривайте  подробные фотоотчеты с мероприятий в группе "Покров Нове місто www.novemisto.info" на Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/novemistoinfo/

Смотрите все наши видеоматериалы на Ютуб-канале "Нове місто ТВ": https://www.youtube.com/channel/UCTw3McvzlbinWGlbz9f-yhg

Залишити коментар

Відправити