На могилі Івана Сірка вшанували пам’ять славетного кошового (ВІДЕО)

На могилі Івана Сірка вшанували пам’ять славетного кошового (ВІДЕО)

Всеукраїнський захід, присвячений видатному козацькому ватажку, непереможному полководцю та справжньому народному герою відбувся 7 серпня поблизу села Капулівка Нікопольського району.

Традиції зустрічатися у першу суботу серпня на могилі Івана Сірка – вже понад 30 років. На важливості цього святого місця для всієї української державності наголошує організатор свята – крайовий отаман Січеславського козацтва Володимир Євтушенко:

«У 1990 році саме на цьому місці Іван Дмитрович Сірко зібрав небайдужих українців, які з’їхалися з усього світу і обговорили як створити незалежну українську державу. У 91-му ми дружно проголосували за незалежність України, і от вже зовсім скоро святкуватимемо 30 років незалежності. Треба пам’ятати, що Україна має давні демократичні традиції ще з часів козацтва, коли гетьмана та отамана обирали. Ми прагнемо, щоб український народ розумів і цінив ці традиції, і українці жили у квітучій країні», - зазначив він.

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 1

Цього року до могили Івана Дмитровича з’їхалися небайдужі люди з Нікопольщини та інших куточків України - представники козацьких організацій, ветерани бойових дій на Сході України та члени сімей загиблих, письменники, священники, депутати місцевих рад та просто громадяни, що прагнули віддати шану славетному кошовому.

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 2

У своїх виступах вони згадували військові подвиги Сірка та його незламний дух, проводили паралелі між минулим та сучасністю, коли Україні знову доводиться боронити свою незалежність, закликали сучасників брати приклад з видатних історичних постатей, таких, як легендарний кошовий Війська Запорозького Низового. Разом помолилися за упокій душі Івана Сірка.

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 3

Далі на усіх гостей свята очікувала культурно-розважальна програма: українські пісні, музичні номери, виставки народних майстрів. Всіх бажаючих пригощали смачним кулешем, приготованим за козацьким рецептом. А справжні нащадки козацьких традицій продемонстрували навички володіння шаблею та кінного бою.   

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 4

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 5

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 6

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 7

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 8

на могилі івана сірка вшанували пам’ять славетного кошового (відео) - зображення 9

Євген Січкаренко
відео автора, фото Яни Новицької

Залишити коментар

Відправити