У НАБУ багато роботи з е-деклараціями - Артем Ситник

У НАБУ багато роботи з е-деклараціями - Артем Ситник

Основні тези виступу директора Національного антикорупційного Бюро України під час дискусії "Особливості діяльності НАБУ та міжнародний досвід боротьби з корупцією", яка відбулася 5 листопада 2016 року у Києві.

"Сподіваюсь, скоро емоційна стадія цього процесу затихне, і ми з усіма цими деклараціями будемо працювати. Мене як людину, звісно, обурює, що 119 депутатів, які декларують мільйонні статки, при цьому отримують компенсацію на житло.

Щодо суті питання.

По-перше, органом, який покликаний перевіряти декларації, є Національне агентство з питань запобігання корупції. Їхній обов’язок – проводити суцільну перевірку цих декларацій, достовірність наведених в них даних і відповідно реагувати.

Шляхів реагування з боку НАЗК, в разі знаходження ними порушень, декілька: складення адмінпротоколу, якщо будуть підстави вважати, що є адміністративне правопорушення чи направлення справи в НАБУ, якщо НАЗК зробить висновки про наявність ознак злочину, передбаченого ст.368-2 ("Незаконне збагачення") і 366-1 ("Внесення завідомо недостовірних даних до декларації").

Наскільки мені відомо, ресурсів у НАЗК для того, щоб розпочати повноцінну роботу у цьому напрямку наразі немає. Тому ще до запуску е-декларування ми пропонували нашим колегам, що ми облаштуємо для них робочі місця в НАБУ (і це вже зроблено; йдеться про робочі місця, на яких працівники НАЗК, після того, як пройдуть навчання в нашому аналітичному підрозділі, зможуть отримати доступ до баз даних: ДФС, баз даних Міністерства юстиції, реєстрів нерухомого майна, транспортних засобів, перетину кордону та ін.). Тому я вдесяте звертаюся до колег із НАЗК (бо вони, на жаль, якогось щирого інтересу до цього не проявляють) з цією пропозицією. Ми для вас місця створили, і 10-15 осіб із НАЗК вже можуть розміститися в НАБУ і почати працювати над перевіркою декларацій. А не затягувати все до 1 січня. Мені здається — це довго.

По-друге, НАБУ перевірятиме декларації на виконання функції запобігання корупції у вищих ешелонах влади. Про що йдеться? Якщо НАБУ отримає заяви, звернення, що у певних деклараціях є ознаки незаконного збагачення чи внесення недостовірних даних в декларацію, ми перевірятимемо такі декларації. І ця робота по багатьох деклараціях уже відбувається.

В який спосіб ми виконуємо цю роботу? Її здійснює аналітичне управління НАБУ, яке на підставі ст. 16-17 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро", має доступ до всіх державних баз даних, реєстрів. Якщо на підставі отриманої інформації будуть зроблені висновки про явні ознаки злочину, детективи НАБУ реєструватимуть кримінальне провадження в ЄРДР і, відповідно, проводитимуть розслідування.

Наразі звернень щодо інформації, наведеної в е-деклараціях, не дуже багато. Вчора (4 листопада — прим. НАБУ) два народних депутати написали заяви на перевірку відомостей у декларації своїх колег і один народний депутат написав заяву, щоб перевірили його самого. Я думаю, що коли завершиться семиденний термін на внесення змін до декларацій, і ми будемо мати остаточні декларації, які можна буде перевірити, заяв буде набагато більше. Усвідомлюючи це, ми вирішили збільшити штат нашого аналітичного підрозділу. Зараз завершуємо роботи з встановлення аналітичних програм, які дозволять набагато швидше аналізувати декларації. Наш аналітичний підрозділ готовий до роботи, створені робочі місця для НАЗК.

Загалом, роботи з перевірки е-декларацій — багато, тому що кількість декларацій, до яких є питання, надзвичайно велика".

Джерело: Сайт НАБУ

Залишити коментар

Відправити