Відділ "Покровське бюро правової допомоги" інформує: 21 червня - День батька

Відділ "Покровське бюро правової допомоги" інформує: 21 червня - День батька

У червні у багатьох країнах світу відзначається важливе сімейне свято – День батька. Ця знаменна дата встановлена в знак вдячності чоловікам, які сумлінно та самовіддано піклуються про своїх дітей.

Ініціатором Дня батька виступила жінка - Сонора Смарт. У роки її дитинства в їх сім’ї, разом з нею, налічувалося шестеро дітей. Після народження шостої дитини їх мама покинула цей світ і усі турботи про дітей, включаючи новонародженого малюка, взяв на себе їх батько, Вільям Джексон Смарт. Він звичайно ж не міг дати їм багато чого з того, що може дати дітям матусина ніжність, але зробив абсолютно все, щоб його діти не були позбавлені турботи, розуміння і любові, яку може дати тільки рідна людина. Діти виросли. Кожен пішов своїм шляхом. Одного разу, в 1909-му році, під час церковних відправ, присвячених Дню матері, Сонора Смарт згадала своє дитинство і подумала про батька, на чиї плечі лягли всі турботи по її вихованню та утриманню. Вона пішла до міської ради і запропонувала заснувати нове свято - День батьків. Ця ідея була схвалена місцевою владою. Зовсім скоро цю ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році з визначенням загальнонаціональної дати свята - третя неділя місяця червня. Слідом за США День батьків стали відзначати у Великій Британії та Нідерландах, Франції та Китаї, пізніше приєдналися й інші країни. До 2012-го року у третю неділю червня це свято відзначало вже 28 країн світу.

В Україні у травні 2019 року Кабмін схвалив проект відповідного указу Президента, призначивши святкування Дня батька щорічно у третю неділю червня. День батька в Україні у 2020 році відзначається 21 червня.

В українському народі батько завжди займав первісне місце в родині. Він був її оборонцем і заступником перед всякими негараздами. Не лише мама, але й тато, впливають на життя, розвиток характеру дитини, а також на її вподобання, смаки. Любов та опіка татусів формують, впевнених у собі людей, які відчувають захист. Приклад батька – своєрідний орієнтир, як себе поводити, насамперед для хлопчиків. А дівчатка, здебільшого, шукають майбутнього чоловіка, керуючись образом тата, закладеним глибоко в свідомості ще з раннього дитинства.

У наш сьогоднішній бурхливий час нам приходиться бути свідками того, що важливе становище і роль батька починає зникати, а з тим втрачаються дуже цінні не тільки виховні, але й моральні елементи в сім'ї.

Ми часто кажемо про проблеми, з якими зіштовхуються матері при вихованні дітей. Але непотрібно забувати про ту найважливішу роль, яку відіграють батьки в житті й вихованні дитини.

Батько незамінний у житті дитини. Навіть якщо подружжя не разом, батько все одно може успішно грати свою роль. Завдяки спілкуванню з батьком у дитини розвиваються критичне мислення, мотивація, соціальні навички, самостійність і незалежність. Такі діти виростають більш чуйними, мають кращі стосунки в соціумі й набагато ефективніше справляються зі стресами й розчаруваннями. Роль батька не обмежується тим, що треба заробити гроші й оплатити рахунки. Залучений до виховання батько може зробити значний внесок у соціальний, когнітивний та емоційний розвиток своєї дитини.

Нагадуємо, якщо у Вас виникли питання у сфері сімейного права, або Вам потрібна будь — яка юридична консультація Ви можете звернутися до відділу “Покровське бюро правової допомоги”, яке знаходиться за адресою: м. Покров, вул. Центральна, буд. 50, тел. (05667) 6-65-08, 050-709-24-01, а також до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Залишити коментар

Відправити