Безпека суспільства – це найголовніша мета впровадження пробації в Україні

Безпека суспільства – це найголовніша мета впровадження пробації в Україні

5 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про пробацію" (№ 160-VIII), який 27 серпня 2015 введений у дію.

З прийняттям даного Закону Верховна Рада України зробила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаних у першу чергу забезпечити безпеку суспільства.

Що таке пробація?

Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Яка мета впровадження пробації в Україні?  

Метою пробації є:

Забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Що принципово повинно змінитися порівняно з системою виконання покарань, альтернативних позбавленню волі?

Кримінально-виконавча інспекція  виконувала переважно контрольну функцію щодо покарань, альтернативних позбавленню волі. Індивідуально-профілактичну роботу здійснювали органи внутрішніх справ, соціальну роботу – органи соціальної політики. Впровадження в Україні пробації дозволить кардинально змінити вектор роботи з правопорушниками ще на етапі обвинувачення.

Які види та завдання пробації?

Відповідно до ЗУ " Про пробацію" передбачено три види пробації: досудова, наглядова, пенітенціарна пробація.

Досудова пробація – забезпечення суду інформацією,що характеризує особу, яка обвинувачується у вчиненні правопорушення, з метою врахування обставин її життя для прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності ( складання досудової доповіді ).

Наглядова пробація – здійснення наглядових та соціально – виховних заходів: надання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально – корисної діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи відносно особи до якої застосовується пробація.

Пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, госпіталізація до закладів охорони здоров'я. та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

Звернення до громадськості м. Покров:

Створення служби пробації в Україні – це не лише питання створення відповідної організаційної структури із певним переліком функцій. Це – питання докорінного переосмислення сутності кримінально-виконавчої діяльності та соціальної роботи із правопорушниками. Тому з метою установлення комунікації Покровського  міського відділу з питань пробації та громадськості, що базуються  на принципах прозорості, довіри та партнерської взаємодії, запрошуємо до співпраці державні, громадські, волонтерські організації для проведення соціально – виховної роботи із засудженими та запобіганню вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень. Тільки завдяки спільним зусиллям  ми допоможемо  вплинути на чисельність засуджених у місцях позбавлення волі, захистити від "кримінального зараження" осіб, які не становлять великої небезпеки для суспільства, і загалом наблизити українську систему виконання покарань до вимог Ради Європи та європейських стандартів.

ПОКРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ВІДДІЛ (З ПИТАНЬ ПРОБАЦІЇ)

Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції

Контактні дані:

 

поштова адреса: вул. Григорія Тикви, 2, м. Покров, 53303

тел.: 0969209693

електронна скринька: dn33_probation@ukr.net

начальник відділу

майор вн. служби:            Гетьман Юлія Миколаївна

Графік роботи: понеділок – четвер: 09:00 – 18:00

п’ятниця: 09:00 – 17:00

обідня перерва: 13:00 – 14:00

вихідний: субота, неділя

Інформація надана Покровським міським відділом (з питань пробації)

Залишити коментар

Відправити