Что делать, если приехали устанавливать общедомовой газовый счетчик, а жители дома не хотят

Что делать, если приехали устанавливать общедомовой газовый счетчик, а жители дома не хотят

Если "Днепрогаз" мне счетчик не установил, и у них нет моего письменного отказа от счетчика – то отключать меня от газа они не имеют права! Не имеют права устанавливать мне другие, завышенные нормы потребления газа.

Если вы знаете, что вашему дому грозит такая неприятность как установка газового счетчика на всю многоэтажку в целом, а не в каждую квартиру, первое, что надо сделать – изучить законодательную основу. На основании каких документов устанавливают счетчик?

Главный документ – это Закон Украины "Про обеспечение коммерческого учета газа". Почему этот документ главный? Потому что это – закон. Как нам всем известно, закон имеет первостепенное значение. Все остальные – постановления, распоряжения, приказы, др. – это подзаконные акты, которые не должны противоречить закону. Про это написано в Конституции Украины. А также в статье 4 "Акты гражданского законодательства Украины" Гражданского Кодекса Украины:

"1. Основу цивільного законодавства України становить Конституція України.

2. Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України.

Актами цивільного законодавства є також інші закони України, які приймаються відповідно до Конституції України та цього Кодексу (далі – закон)…

4. Актами цивільного законодавства є також постанови Кабінету Міністрів України.

Якщо постанова Кабінету Міністрів України суперечить положенням цього Кодексу або іншому закону, застосовуються відповідні положення цього Кодексу або іншого закону.

5. Інші органи державної влади України, органи влади Автономної Республіки Крим можуть видавати нормативно-правові акти, що регулюють цивільні відносини, лише у випадках і в межах, встановлених Конституцією України та законом.

6. Цивільні відносини регулюються однаково на всій території України".

Таким образом, Закон Украины "Про обеспечение коммерческого учета газа" стоит выше Постановлений Кабинета Министров, и тем более выше Постановлений НКРЭКУ. Все противоречия закону, которые есть в других документах по этому вопросу, являются "никчемными" и мы их не должны принимать во внимание. Главное – это ЗАКОН, и кто не выполняет этот закон, должен нести ответственность.

Те есть, устанавливать газовые счетчики нам может "Днепрогаз", который должен для этого получить Разрешение на выполнение работ по установке счетчиков газа.

ЦИТАТИ

"1. Фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок:

– коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

– коштів відповідного бюджету;

– інших джерел, не заборонених законодавством (имеется ввиду, что потребитель может установить счетчик за свой счет – авт.)".

Стаття 3 "Джерела фінансування"

ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу"

"1. Виконавцями робіт із встановлення вузлів обліку природного газу є суб’єкти господарювання, що:

– здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

– отримали відповідні дозволи для виконання робіт із встановлення вузлів обліку природного газу".

Стаття 4 "Виконавці робіт

із встановлення вузлів обліку

природного газу" ЗУ

"Про забезпечення комерційного обліку природного газу"

Внимание!

Вы имеете право у тех, кто приехал к Вам устанавливать газовый счетчик, потребовать Разрешение на выполнение работ по установке счетчиков газа. Если у них такого Разрешения нет, то Вы имеете право не допустить этих людей до ваших газовых сетей. И при этом ваши действия будут совершенно законными.

Если к вам в квартиру пришли устанавливать газовый счетчик, а вы отказались, то вам могут отключить газ. Но ваш отказ должен быть письменным. Если к вам пришли, а вас не было дома, то это отказом не считается. Если вам в дверь всунули какую­то бумажку, то это просто бумажка, факт получения которой не подтвержден. Если у вас на двери подъезда приклеили какое­то объявление – то еще не факт, что вас таким образом уведомили про что­то. Объявление могли и сорвать. Поэтому – если вы письменного отказа не писали, отключать газ у вас не имеют права.

Если вы отказались устанавливать у себя в квартире газовый счетчик, то отключать от газа вас могут только с 1 января 2016 г. (если у вас стоит газовая печка и газовый водонагреватель); с 1 января 2018 г. – если у вас стоит только газовая печка.

ЦИТАТИ

"1. У разі відмови населення від встановлення суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, лічильників газу розподіл природного газу припиняється населенню, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується:

– комплексно, у тому числі для опалення, – з 1 січня 2012 року;

– для підігріву води та приготування їжі – з 1 січня 2016 року;

– тільки для приготування їжі – з 1 січня 2018 року".

Стаття 5 "Відповідальність споживачів природного газу"

ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу"

Внимание!

В этом законе ничего не сказано про общедомовые счетчики. Следовательно, отключить от газоснабжения могут только одну квартиру, которая письменно отказалась устанавливать у себя в квартире счетчик. Если у вас только газовая плита и вы письменно отказались установить у себя счетчик – то вас могут отключить только с 1 января 2018 года!!!

В статье 6 сказано четко: те организации, которые осуществляют на нашей территории распределение газа (это "Днепрогаз"), обязаны в каждой квартире (или частном доме) установить за свой счет газовый счетчик. Где тут говорится о том, что это – общедомовой счетчик на многоквартирном доме?! Про общедомовые счетчики в законе нет ничего! Сказано "в квартирах" – устанавливайте в каждой квартире!!!

ЦИТАТИ

"1. Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані:

1) забезпечити встановлення лічильників газу:

а) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках (выд.авт.), в яких газ використовується:

– комплексно, у тому числі для опалення, – до 1 січня 2012 року;

– для підігріву води та приготування їжі – до 1 січня 2016 року;

– тільки для приготування їжі – до 1 січня 2018 року.

У разі не встановлення населенню у строки, зазначені у цьому підпункті, лічильників газу з вини суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється, а його облік до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом міністрів України;

2) припинити розподіл природного газу споживачам, які використовують природний газ без його комерційного обліку, у разі відмови таких споживачів від встановлення лічильників газу, а саме:

а) для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується:

– комплексно, у тому числі для опалення, – з 1 січня 2012 року;

– для підігріву води та приготування їжі – з 1 січня 2016 року;

– тільки для приготування їжі – з

1 січня 2018 року;

б) для інших споживачів – з 1 липня 2011 року".

Стаття 6 "Обов’язки та відповідальність суб’єктів господарювання,

що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території"

ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу"

А вот если "Днепрогаз" мне счетчик не установил, и у них нет моего письменного отказа от счетчика – то отключать меня от газа они не имеют права! Не имеют права устанавливать мне другие, завышенные нормы потребления газа. Нормы потребления газа устанавливает мне Кабинет министров Украины, а не Кодекс газотранс­портной системы.

Когда газовщики говорят о Кодексе газотранспортной системы надо иметь в виду, что на самом деле, это ПРАВИЛА, которые являются подзаконным актом – выше их Закон, потом – Постановления Кабинета министров, распоряжения НКРЭКУ.

Ирина Дейнеко

Источник: litsa.com.ua

Залишити коментар

Відправити