Покровський ГЗК впроваджує більш ефективний технологічний процес збагачення руд

Покровський ГЗК впроваджує більш ефективний технологічний процес збагачення руд

Ми не втомлюємося говорити про те, що ще у 2017 році своєрідним фронтом для експериментів на комбінаті стала наша Чкаловська збагачувальна фабрика (ЧЗФ). На базі цього підрозділу реалізуються нові проекти, які доводять свою ефективність. А полягає вона в підвищенні продуктивності і зниженні собівартості концентрату.

Джерело: UkrFA

Згадаймо лінію дозбагачення, яка в кінці минулого року почала свою роботу на фабриці. Завдяки цьому комбінат за рік отримає 7 тисяч тонн додаткової готової продукції. І продовжуючи тему прогресивних проектів, як раз до речі буде згадати народну мудрість: "Не було б щастя, та нещастя допомогло". До чого це ми?

Вже влітку поточного року свою діяльність завершує Шевченківський кар’єр. Природно, ця втрата досить відчутна для нашого виробництва, тому що обсяг видобутку оксидних руд явно зменшиться. Цей факт автоматично впливає і на завантаженість ЧЗФ, яка здійснює промивку та збагачення оксидної руди. Для того, щоб заповнити таку втрату, всі сили виробничих та ремонтних служб спрямовані на відновлення гірничорозкривного обладнання Чкаловського № 2 та Північного кар’єрів. Таким чином, розраховують підвищити продуктивність їх роботи, забезпечити необхідний видобуток руди, щоб компенсувати вибування Шевченківського кар’єра.

Наступним питанням, яке з’явилося ще в минулому році, стало забезпечення завалювання та планової продуктивності ЧЗФ з урахуванням роздільного збагачення руд з кожного кар’єра. У цей момент і виникла пропозиція про впровадження селективного промивання, ініціатором якого став Голова правління Сергій Шуваєв. Проект втілювали в життя колективно, з виконанням завдань виробничим відділом, кар’єрами, ЗДЦ, розрахунків та аналізу – начальника технологічного сектора-головного технолога Льва Куцевола. А ось практична реалізація задуманого як раз таки лягала на плечі начальника ЧЗФ Олександра Бизіка разом з його фахівцями. У керівника фабрики ми і дізналися про те, що таке "селективне завалювання" і наскільки воно ефективне в умовах нашого виробництва.

покровський гзк впроваджує більш ефективний технологічний процес збагачення руд - изображение 1

Вже з самого початку розмови з начальником ЧЗФ стало зрозуміло, що селективна промивка – це значить роздільне збагачення руд, тобто береться сировина з кожного оксидного кар’єра окремо. Що це нам дає? Як пояснює Олександр Бизік, в різних кар’єрах руда має індивідуальні фізико-механічні властивості. Її склади відрізняються вмістом марганцю та інших порід. Наприклад, виходячи з теорії, яку нам розповіли фахівці технологічного сектора, руди оксидних кар’єрів за наявності в них мінералів марганцю, розділяються на бідні (руди Північного кар’єра) та багаті (руди Чкаловського № 2 та Шевченківського кар’єрів). І для того, щоб домогтися максимального вмісту марганцю в концентраті, необхідно використовувати індивідуальний технологічний режим роботи збагачувального обладнання для збагачення руди з кожного кар’єра. Що ж відбувається в іншому випадку?

– Якщо проводити завалку всіх оксидних руд одночасно, то в результаті відбувається змішування сировини з різними фізико-механічними властивостями, що не дозволяє забезпечити ефективний технологічний процес збагачення. А так як збагачення кожної руди вимагає свого підходу, то одночасна завалка руд (на відміну від індивідуальної) призводить до втрат марганцю в кінцевому продукті, – пояснює Олександр Бизік.

Фахівці комбінату, а також фабрики, почали аналізувати цю ситуацію. Для підтвердження своїх теоретичних висновків запропонували провести дослідну селективну завалку та збагачення оксидних руд. І що з цього вийшло?

– У жовтні вже минулого року ми провели дослідну роздільну промивку руд Північного, Чкаловського № 2 та Шевченківського кар’єрів. Шляхом такого експерименту, досягли підвищення вилучення марганцю з оксидних руд. Тобто, отримали концентрат з великим вмістом марганцю: на руді Північного кар’єра маємо +5 абсолютних відсотків, а на сировину Чкаловського кар’єру № 2 – більше 10%. Все це – кроки до зниження собівартості продукції, а отже – до підвищення її конкурентоспроможності. Завдяки таким результатам, було прийнято рішення про перехід на селективну завалку та роздільне збагачення оксидних руд, – підсумував начальник ЧЗФ.

Подібне рішення вимагає зовсім іншого підходу до організації виробничого процесу. Адже крім отримання якісних показників, необхідно не допустити зниження продуктивності фабрики, забезпечуючи добову завалку в обсязі 10 тис. тонн руди. В іншому випадку, потрібного результату від впровадження селективного завалювання не досягти. Адже обладнання буде використовуватися неефективно, стане витратним, у зв’язку з чим збільшиться енергоємність самого виробництва. Зараз, коли на комбінаті ще залишився запас сировини Шевченківського кар’єра, немає проблем з плановою завантаженістю фабрики та можливістю селективного промивання. Вона здійснюється поділом руд на завалці за якістю і шляхом окремого складування концентрату. Але, коли залишиться два кар’єри, фабрика зіткнеться з проблемою. Вона викликана тим, що місця відвантаження Чкаловського № 2 та Північного кар’єрів розташовані досить віддалено, і тривале транспортування не дозволить забезпечити оптимальну добову продуктивність ЧЗФ в обсязі 10 тисяч тонн руди.

Які шляхи вирішення в зв’язку з цим були знайдені? Вони включають в себе цілий комплекс заходів, які нам озвучив Олександр Євгенович:

– По-перше, одна з основних задач на даний момент – організація додаткових рудних складів Чкаловського № 2 та Північного кар’єрів з розвитком колійного господарства. Це дозволить забезпечити можливість більшого накопичення сировини кожного кар’єра та створити по два фронти одночасного відвантаження руд Чкаловського №2 та Північного кар’єрів на фабрику. З метою реалізації цього завдання були розроблені проекти і заявки, виділені окремим блоком у програмі ВТР-2018 для будівництва рудних складів та під’їзних шляхів. На даний момент вже розпочато будівництво додаткового рудного складу на території Північного кар’єра, йде комплектація ТМЦ для будівництва під’їзних шляхів. По-друге, для зменшення часу маневрів рухомого складу в корпус прийому та дроблення фабрики, скорочення періоду завалювання та збільшення обороту, вже складена ціла комплексна програма розвитку вагового господарства та залізно-дорожнього шляху по станції "Сировинна". Вона також включена до ВТР-2018 року. Цей крок дасть можливість забезпечити завалку руд в корпус прийому та дроблення фабрики з східного і західного парку станції "Сировинна".

Крім організації перерахованих вище робіт, на кожній стадії ведеться контроль за якістю промивання та збагачення руд. А питання дотримання технології на постійному контролі у головного технолога Льва Куцевола. Мета одна – досягнення більшого відсотка вилучення марганцю з руд. Весь комплекс заходів планується реалізувати в першому півріччі 2018 року. Адже саме до цього часу Шевченківський кар’єр вийде з виробничого процесу, а фабрику забезпечуватимуть вже два оксидних кар’єра.

Залишити коментар

Відправити