Вшанували пам’ять жертв голодоморів (ФОТО, ВІДЕО)

Вшанували пам’ять жертв голодоморів (ФОТО, ВІДЕО)

Кожної четвертої суботи листопада наша держава, згідно з Указом Президента України, відзначає День пам’яті жертв голодоморів. Цього року пам’ятний день припав на 25 листопада. У Покрові головні заходи із вшанування пам’яті загиблих від голоду пройшли на площі імені Івана Сірка.

Протягом ХХ століття на українських землях тричі відбувався масовий голод: у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках. Попри десятиліття, що пройшли з тих страшних часів, у наукових колах і досі не стихають суперечки з приводу кількості загиблих, але у будь-якому випадку страшний рахунок йде на мільйони. Та голодомори не просто знищили безліч наших земляків, це була спроба знищити саму українську національну ідентичність, стерти історичну пам’ять нашого народу. Та спроба невдала. Адже пройшло вже 85 років з найстрашнішого Голодомору 1932-1933 років, а люди досі про нього пам’ятають.

вшанували пам’ять жертв голодоморів (фото, відео) - изображение 1

Смотреть все фото (19 шт.) - Facebook

Це підтвердили сотні мешканців Покрову, що прийшли ввечері 25 листопада на центральну площу. Разом з настоятелем храму Святителя Петра Могили отцем Іваном вони помолилися за упокій душ померлих від голоду. Разом з відомим українським письменником та журналістом Русланом Горовим, що цього дня презентував у Покрові свої книги, згадали про завісу таємниці, що ще років 30 тому оточувала ті страшні події. Коли про голодомори побоювалися розказувати навіть рідним…

вшанували пам’ять жертв голодоморів (фото, відео) - изображение 2

Екскурсовод міського краєзнавчого музею Людмила Карандей згадала про очевидців Голодомору 1932-1933, що подарували музею та всім нам найцінніше – свої спогади, живу історію великої трагедії українського народу. В пам’ять про померлих та з надією на краще майбутнє України заспівали Катерина Пономарьова та Дмитро Назарик.

О 16:00 наше місто приєдналося до всеукраїнської хвилини мовчання. А ввечері 25 листопада у багатьох вікнах Покрова загорілись свічки, як символ пам’яті та нагадування про те, що такого більше не має статися…

Євген Січкаренко

Залишити коментар

Відправити