Підсумки 12 травня у Дніпропетровській області: смерть від обстрілу, удар по колоні біженців та фейки ворожої пропаганди  

Підсумки 12 травня у Дніпропетровській області: смерть від обстрілу, удар по колоні біженців та фейки ворожої пропаганди  

Інформація від керівництва області, районів та громад про стан справ на Дніпропетровщині, у  Нікопольському та Криворізькому районах наприкінці сімдесят восьмої доби героїчного спротиву українського народу повномасштабній російській агресії.  

Внаслідок ранкового обстрілу загинула людина

На ранок окупанти вкотре обстріляли Зеленодольську громаду, цього разу - з «Ураганів», повідомив начальник військової адміністрації Дніпропетровщини Валентин Резніченко:

«Поцілили по Великій Костромці та Зеленодольську…

Били як раз тоді, коли люди йшли на роботу…

Один загиблий, один поранений…

Зруйновано об'єкт енергетичної інфраструктури», - написав він.

Ворог поширює брехню про Дніпро та область

Після ранкового обстрілу населених пунктів Криворізького району вдень повторних ворожих атак не відбулося, повідомив ввечері 12 травня голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Однак не вщухає боротьба на інформаційному фронті:

«Сьогодні побачив черговий «витвір» російської пропаганди. На цей раз мережею почала ширитися низькопробна брехня про те, що у Дніпрі «СБУ зобов'язала головних лікарів обласних медзакладів вивезти до лікарні Мечникова тіла жінок та дітей, померлих від нещасних випадків і хвороб». За версією фейкометів, тіла планується доставити на один із соцоб'єктів обласного центру, де заплановано зімітувати авіаналіт російської авіації.

Цей хворобливий витвір чиєїсь уяви складно коментувати адекватно, але я все ж спробую.

Нешановні працівники ресурсу раша тудей і центру інформаційно-психологічних операцій, які згенерували цю ідею. На диво, в повідомленні не було жодної згадки про «бандерівців», що зазвичай притаманно росЗМІ. Ви забули головні тези, брехливий сценарій недоопрацювали. Відтак, в подібну інформацію ніхто не повірить. Наступного разу готуйте контент якісніше, щоб ваша інформаційна політика збігалася з тими наративами, які прописані в кремлівських методичках. Висновок: ви ідіоти», - написав Микола Лукашук.

Він вкотре закликав усіх адекватних людей не реагувати на ворожу дезінформацію.

Оперативна обстановка на Криворізькому напрямку залишається напруженою, але без істотних змін

Наступальні плани орків зазнають невдачі, повідомив вечері 12 травня начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

«За словами «у нас все спокійно», стоїть величезна робота наших Збройних сил, мужність та героїзм наших солдатів, які щодня ведуть бойові дії на передовій, та ведуть успішно», - сказав він.

За його словами, окрім вранішнього обстрілу Зеленодольської громади, сьогодні стався ще один кричущий випадок, який наочно демонструє нелюдську жорстокість орків:

«З артилерії було обстріляно мирну колону біженців, які виїжджали з Херсонської області з боку Берислава. Орки їх зібрали вранці, тримали близько тисячі машин під палючим сонцем і почали випускати лише після обіду партіями по 200 машин, щоб прикрити пересування власної військової техніки. О 16.00 по мирній колоні, яка була вже на нашій підконтрольній території в районі Білої Криниці, орки завдали підлого удару. Від розриву снарядів постраждали мирні люди, зокрема дитина 2011 року народження. Разом з жінкою 1954 року народження вони отримали осколкові поранення. Їм надано всю необхідну допомогу. Жінка перебуває в одній із лікарень Кривого Рогу», - сказав Олександр Вілкул.

У Криворізькому районі приймають переселенців

Після ранкового удару по одному із населених пунктів, решта дня у Криворізькому районі пройшла спокійно, всі громади працюють у штатному режимі, повідомив увечері 12 травня начальник районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

«Сьогодні дуже багато прийняли переселенців із Херсонської області. Надали їм все необхідне, розселили.

Поспілкувавшись з ними, почувши, як ці рашистські організми відносились до наших людей… Чим більше наші Збройні сили загонять їх у чорнозем – тим краще для нас, тим краще для всього світу», - сказав Євген Ситниченко.  

У Нікопольському районі день минув спокійно

Бойових дій, техніки та живої сили окупантів на території немає, повідомив начальник районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

«Війна триває. Сьогодні рашисти випустили 12 крилатих ракет по місту Кременчук. Жителі нашого району спостерігали проліт частини з них над своїми домівками. З цим була пов'язана повітряна тривога біля п'ятої години вечора», - написав він.

Також голова районної військової адміністрації закликав мешканців Нікопольщини долучатися до донорства крові:

«Донорство крові завжди було актуальним для нашого регіону. Маємо для цього все необхідне обладнання та персонал.

Сьогодні, важливість функціонуючого банку крові зросла в рази, як і потреба в препаратах крові.

Шановні жителі району - долучайтесь до здачі крові!  Від цього залежить життя наших захисників!» - написав Євген Євтушенко.

У Нікополі четвер пройшов без надзвичайних ситуацій

«Нікополь працює, вся інфраструктура та комунальні служби міста продовжують роботу в штатному режимі», - сказав міський голова Олександр Саюк увечері 12 травня.

За його словами, завдяки нашим військовим в межах доріг біля Нікополя та району російських військ немає.

Сьогодні у місті попрощалися з героєм, повідомляє Нікопольська міська рада:

«Лукаш Максим Володимирович героїчно загинув 4 квітня 2022 року захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України від російських окупантів.

Попрощатися з бійцем та провести його в останню путь прийшли рідні, близькі та колеги загиблого. Нікопольці на колінах віддали шану загиблому Герою», - йдеться у повідомленні.

Залишити коментар

Відправити