Що таке Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу?

Що таке Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу?

Українці вже звикли до цифрових документів. Цифрові копії документів, які дають право керувати транспортними засобами, такі як посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу підтягуються автоматично в Дію після отримання фізичних документів у сервісному центрі МВС. Сьогодні, 23 травня, в Україні з’явилася нова опція. Це ще один революційний крок у цифровізації документів.

Що саме змінюється?

Посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в застосунку Дія не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати. Тобто, з’явилося Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку.

Ці документи за принципом digital first можуть бути єдиними наявними у водія та власника транспортного засобу. Тобто, фізичних пластикових відповідників ці чинні в Україні документи можуть і не мати.

Коли це станеться?

Оформлення електронних свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів буде на практиці реалізовано при запуску перереєстрації транспортного засобу онлайн у застосунку Дія та через Електронний кабінет водія. Тобто, у вересні 2023 року, як анонсував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

А оформлення посвідчення водія в електронному форматі з’явилося з 23 травня 2023 року. Можливість отримати виключно електронний документ — без використання пластикового бланка водійського — є як і при отриманні послуг офлайн у сервісному центрі МВС, так і при замовленні онлайн через Дію або Електронний кабінет водія.

Такі Е-посвідчення водія без використання фізичних бланків матимуть свої серії та номери. Якщо водій виявить бажання отримати все ж пластиковий документ, то це не буде у форматі — завітав до сервісного центру МВС і роздрукував. Це буде повноцінне отримання послуги обміну водійських, з фотографуванням, з оплатою за бланки та адміністративні послуги. Обмін Е-посвідчень на фізичні відбуватиметься і офлайн у сервісному центрі МВС, а також і при замовленні онлайн.

Де можна буде використовувати Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних, засобів?

 
 
 

На всій території України. Поки міжнародне законодавство у сфері дорожнього руху, не регулює використання цифрових документів.

Цифрова держава і зручний державний сервіс — це те, що українці будують навіть під час війни. Головний сервісний центр і надалі працюватиме спільно з Міністерством цифрової трансформації над рішеннями, які дозволять спрощувати отримання державних послуг.

Україна стала першою країною у світі, де можна використовувати лише електронний документ без використання пластику

Кабінет міністрів України прийняв зміни до двох постанов, які регулюють отримання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. Ще 14 грудня 2022 року Постанова №1299 набула чинності й законодавчо стало дозволено, але на практиці ще не було реалізовано таке право. Зараз же Міністерство цифрової трансформації, Головний сервісний центр МВС, ДП «ІНФОТЕХ» вже доклали всіх зусиль, аби запустити процес отримання Е-посвідчення водія.

Тобто, у кожного українського водія є вибір між отриманням документа:

◉ із оформленням тільки електронних варіантів документів, які дають право керувати транспортними засобами;

◉ чи з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчень водія, копії яких також підтягуються в застосунок Дія та Електронний кабінет водія.

Електронні варіанти документів — Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів, стануть повноцінною альтернативою пластикових документів. Громадяни зможуть зекономити не сплачуючи за бланкову продукцію.

Залишити коментар

Відправити