Святослав Олійник: Наліпку «Зе-команди» я відклеїв

Святослав Олійник: Наліпку «Зе-команди» я відклеїв

"Ми з Коломойським зробили Філатова мером, ми його і…"

Після президентських виборів та зміни влади в Києві, пертурбації відбулися і в Дніпропетровській облраді. Її голову Гліба Пригунова, який представляв Блок Порошенка, змінив його перший заступник Святослав Олійник.

Олійник не заперечує, коли його називають людиною, близькою до олігарха Ігоря Коломойського. Але команда мільярдера, яка керувала Дніпропетровською обладміністрацією в буремному 2014-му, тепер розпалась. Пара Коломойський-Олійник тепер "рулять" областю, а Борис Філатова і його компаньйон Геннадій Корбан – містом Дніпро. Філатов в нещодавньому інтерв’ю "Главкому" жорстко пройшовся по центральній владі, яка нібито не чує місцевого самоврядування та згадав про свою війну з облрадою.

Голова ж Дніпропетровської облради Святослав Олійник скористався правом на відповідь. Він гостро критикує мерів, які збунтувались проти центральної влади у питанні продовження карантину. І бачить в їхніх діях корисливі мотиви.

Мера Черкас Анатолія Бондаренка, який відмовився продовжувати карантин попри рішення уряду, підтримали його колеги з Івано-Франківська, Львова, Дніпра. Вони впевнені, що центр не чує регіонів. Ви як теж представник місцевого самоврядування їх підтримуєте?

Я хотів би попросити цих різних мерів не підписуватися від імені місцевого самоврядування. Я хочу нагадати, що органи місцевого самоврядування – це дуже велика кількість представницьких інституцій, починаючи з ОТГ, облрад, райрад, міст обласного підпорядкування і так далі. Це значно більша група людей, які мають представницькі мандати та представляють інтереси територіальних громад, ніж мери окремих міст. Наприклад, у нашій Дніпропетровській області є 13 міст обласного підпорядкування, з яких 12 не підтримують жодної ідеї Філатова. Тому не треба спекулювати на темі місцевого самоврядування. Мова йде про окремо взятих мерів, які, я впевнений, більш за все загрузли в корупції у своїх містах. Вони міцно запустили руки в міські бюджети і тепер своє право на розкрадання бюджетів намагаються якось заретушувати, назвавши це нападками на місцеве самоврядування.

А до чого тут розкрадання до послаблення карантину, за яке виступають мери?

А давайте подивимося на публічні дії мера Дніпра: за чотири тижні він вирив могили, потім почав закривати місто, не маючи на це ніяких повноважень. Закінчилося це смішно: комунальні служби Дніпра привезли пластикові обмежувачі руху, сфотографували їх, дали повідомлення в ЗМІ, що місто закрито, й одразу все розібрали і вивезли. По-іншому і бути не могло, бо у них немає ніяких повноважень забороняти рух транзитного транспорту тощо. А через два тижні той самий мер бере й каже, що пом’якшує карантин. Де тут послідовність, логіка і взагалі здоровий глузд?

"По пиці кожного мера було видно, що у нього є ринок, який треба відкрити"

Мер Дніпра каже, що потрібен якийсь мультиваріантний сценарій виходу з карантину. Умовно кажучи, для Чернівецької області, де великий спалах, – один, а для Дніпропетровської – інший. Ваш варіант який?

Міська влада займається плагіатом, бо я цю думку висловлював за кілька днів до того. За чотири дні до заяви мера Черкас та інших ми від облради відправили пропозицію Кабміну, бо виключно він може все це регулювати, а ніякі не мери-пройдисвіти. Ми запропонували в умовах карантину розширити перелік працюючих підприємств. При цьому, судячи з епідеміологічної обстановки, ніякий пік ще не пройдений. Карантин ніхто поки не зніме, його можуть просто послабити.

Так уряд його й послабив з 12 травня, відповідно подовживши до 22 травня. Але вже зрозуміло, що травнем все не завершиться.

Так це й була наша пропозиція – дозволити працювати перукарням, салонам краси, маленьким майстерням тощо. Людям, які зайняті в сфері обслуговування і можуть дозволити собі приміщення по 10-20 кв. м на одного клієнта з попереднім записом по інтернету або телефону. Кабмін це все чує. Бо мери кричать, що нас ніхто не чує, але всі нас прекрасно чують. Ми написали офіційний лист, і Кабмін прийняв саме те, про що ми писали.

Особисто президент і прем’єр-міністр мінімум раз на тиждень проводять селекторні наради за участі губернаторів, мерів і голів облрад. І в кожного запитують, які у нас є проблеми і питання. Ну, як же не чують, якщо чують?

Знаєте, про що питали мери на всіх селекторних нарадах з президентом, на яких я був присутній? Щоб запрацювали ринки. Таке враження, наче у кожного мера є кілька ринків і більше ніякі клопоти їх не цікавлять. По кожній пиці було видно, що у них є ринок, і вони дуже переймаються тим, як же цей ринок буде працювати.

Філатов сказав в інтерв’ю "Главкому", що в нього з облрадою "войнушка". У чому вона полягає у вашому розумінні?

Облраді Філатов оголосив "войнушку" саме після того, як ми відмовилися в якісь обласні штаби для боротьби з коронавірусом включати пана Геннадія Корбана, чого він вимагав. Ми сказали, що є міський штаб, який той очолює, то хай і продовжує далі. Після цього вони нам оголосили війну. Але це – смішна війна, смішні вимоги і взагалі смішна позиція. Я не відволікаюся на якісь "войнушки" з якимись авантюристами. Слухайте, яка може бути війна з людиною, яка риє могили? Він – звичайний трунар, і хай займається цим. У нас немає з ним війни, я не витрачаю на це час.

Також Філатов скаржиться, що облрада пише на нього заяви до прокуратури.

Це якась параноя. Наскільки я знаю, на нього написали заяви декілька народних депутатів. Наприклад, одна з них стосувалася порушення лікарської таємниці. У Філатова якось був пост, де він саркастично зловтішався з людини, яка потрапила з діагнозом коронавірусу в столичну Олександрівську лікарню, – це був голова районного виконкому в Дніпропетровська. Він засвітив його прізвище і вочевидь порушив лікарську таємницю. Це просто формальний склад злочину. Також він згадав у своєму дописі нардепа з Дніпра від "Слуги народу" Владислава Бородіна.

Ось той і написав звернення і правильно зробив. Я гадаю, що Філатову треба відповідати за свій довгий язик. Він же взагалі не думає, що каже. Відверто порушив лікарську таємницю, і, звісно, за це треба відповідати. Ляпнув – прийди і відповідай. Це проста справа, будь мужиком.

Ви раніше були в одній команді з Філатовим. Не намагалися сісти за стіл, домовитись, що в ситуації з карантином треба забути старі образи та діяти спільно?

А в нас так і було, поки він не почав вимагати, щоб Корбан очолював якісь обласні штаби. Коли ми відмовилися, він оголосив війну – от і все.

А чому ви відмовили?

Тому що нам Корбан не потрібен. Вони керують містом, могили риють, навіщо нам це? Такі в області не потрібні.

святослав олійник: наліпку «зе-команди» я відклеїв - изображение 1
Святослав Олійник, Ігор Коломойський, Геннадій Корбан та Борис Філатов (фото: nv.ua)

"За рахунок Коломойського Філатов і Корбан легалізувалися як пристойні люди"

У листопаді минулого року вас було обрано головою Дніпропетровської облради замість Гліба Пригунова від Блоку Порошенка. Зрозуміло, що призначення "людини Коломойського", якою вас вважають, було наслідком поразки Порошенка на президентських виборах. Як змінився розклáд в облраді після вашого призначення?

Це ж було політичне питання, у нас були певні домовленості. Зараз в облраді повна консолідація. Вона прекрасно працює, демонструє дуже високий рівень політичної культури і швидкість та якість прийняття державних рішень. У нас все чудово, на відміну від міськради.

Блок Порошенка залишається таким самим повноцінним учасником обласного процесу, як і всі інші фракції. Ми тримаємо певний баланс між інтересами всіх політичних сил.

На носі місцеві вибори. Філатов заявив: якщо не буде змін у Виборчому кодексі, він створить якийсь свій політпроєкт. Що будете робити ви та Коломойський? Ви сам від "Відродження" обирались, але хто зараз про цю партію пам’ятає?

Так Філатов з Корбаном теж звідти. Якби Коломойський не покликав їх працювати в адміністрацію, про цих людей всі давно б забули. Тому що у них дуже сумнівне минуле, пов’язане із захопленням чужих підприємств. За рахунок Коломойського вони легалізувалися як пристойні люди, на його ж горбі в’їхали у владу. На його рейтингу Філатов став мером, а зараз плює в колодязь, з якого пив.

У Коломойського теж непросте минуле.

Ідеальних немає. Але коли вони забувають, звідки самі взялися, то це теж певний штрих до портрета. Як ми зробили його мером, так і не дозволимо обратись знову. Я спокійний за долю місцевих виборів в Дніпропетровській області. І точно спокійний за те, що Філатов не виграє вибори мера. У нього немає шансів.

Чому так впевнені? Будете самі балотуватися?

Поки не прийняв рішення, чи буду я балотуватися. Філатов монополізував у місті всі зовнішні носії реклами і гадає, що це зробить йому вибори. Опонент завжди знайдеться.

А хто зараз реальні опоненти? Говорили про колишнього міністра Кабміну Дмитра Дубілета, що Коломойський виставить його.

Нікого Коломойський не виставляє, це все нісенітниці. Виставлять політичні рейтингові сили – "Слуга народу", ОПЗЖ. І все, подивимося як згрупується місцева еліта.

"Буду допомагати навіть "Партії Шарія"

Ви можете зараз сказати, на яку політичну силу робитимете ставку на місцевих виборах?

Думаю, що основним парламентським партіям буду допомагати, навіть "Партії Шарія", яка має всі шанси прийти в місцеву раду.

Можу впевнено сказати, що Андрій Портнов очолить проєкт, орієнтований на Південний Схід, хоча не люблю, коли використовують такий термін. Все більше людей там дивляться в його бік. Але цей проєкт навряд чи буде пов'язаний з місцевими виборами.

"Укроп" і "Відродження" – проєкти Коломойського. Яке ви бачите у них майбутнє?

Вони навряд чи будуть балотуватися.

Тобто можна сказати, що це вже мертві партії?

Не те, щоб мертві, але, скажімо так, сплячі.

У вас був такий самий "сплячий" проект "Україна майбутнього".

Ця партія перейменувалася в "За майбутнє".

Але це поки лише група в парламенті, яка як партія нікуди не балотувалася.

Думаю, що партія "За майбутнє" буде всюди балотуватися. Вона досить ресурсна.

Філатов казав, що в нього холодні стосунки з головою ОДА. Які у вас?

У мене нормальні стосунки з губернатором, абсолютно ділові і якісні. Ми спокійно працюємо з ним, у нас немає труднощів, усе гармонійно.

Чи спілкуєтеся ви з Офісом президента, зокрема з першим заступником голови Сергієм Трофімовим, який відповідає за регіональну політику?

Спілкуюсь.

Чи їздите на Банкову?

Ні, але ми спілкуємося з Офісом президента в телефонному режимі.

Щодо чого?

Щодо політичних речей – ні. Тільки в службових справах. Іноді вони радяться, які пілотні проєкти запускають у Дніпропетровській області. Бо наша область дуже зручна для реалізації "пілотів". Починаючи з того ж аеропорту.

Філатов скаржиться, що з фінансуванням аеропорту влада знову всіх кинула.

Це класичний приклад його авантюризму – мер не має ніякого відношення до аеропорту. Аеропортом займаються народні депутати-мажоритарники і губернатор. Аеропорт буде побудований взагалі спокійно без Філатова, і ми з урядом контактуємо з цього приводу. Була ситуація з секвестром бюджету, коли, за нашої згоди, зняли частину грошей з будівництва аеропорту за умови, що потім їх повернуть. Зараз йде проєктування, яке раніше серпня не закінчиться, але воно профінансоване.

Аеропорт буде готовий. Ми запропонували уряду, щоб він передав у комунальну власність злітну смугу, і ми її побудуємо самостійно за обласний кошт, а не за гроші спеціальних позик.

"Пік захворюваності в області ще не пройдений"

Скільки область втратила від секвестру? Наскільки ці зміни до держбюджету були компромісними?

Ми почали втрачати ще з кінця минулого року. У нас, як і у всієї країни, кінець минулого року закінчився мінусом – мінус 170 млн дохідної частини. Разом з тим ми в новий 2020 рік перейшли з плюсом в 200 млн. Ця цифра виникла за рахунок того, що як тільки пан Порошенко закінчив свою каденцію, перестала діяти корупційна схема, яку ми зняли. За рахунок цієї економії отримали економію майже в 300 млн, які компенсували дефіцит минулого року, і перейшли в позитивне сальдо.

Про яку таку корупційну схему ви говорите?

Це все відомо – мери відбирають "потрібних" підрядників. Просто прокуратура і міліція демонстрували бездіяльність багато років і не звертали уваги, що половина їхніх підрядників гроші переводили в готівку і на офшорні рахунки виводили. Грабунок місцевих бюджетів був просто трендом при Порошенку та й при Зеленському він особливо не припинився. А в себе ми його припинили.

У минулі роки спостерігались проблеми з великими підприємствами області. На тому ж "Південмаші" були скорочення та затримки зарплат. Зараз ситуація якось виправилась?

На жаль, ця проблема триває. "Південмаш" залишається в стагнації. Звісно, зараз на це накладається ще й карантинний стан. Також найбільша проблема – це медреформа, яку треба негайно скасувати, повернутися до попередньої моделі, а Супрун посадити до в’язниці за диверсії в цій сфері. Система фінансування, яка була запропонована в результаті цієї реформи, абсолютно не працює. Всюди відбувається тотальне недофінансування лікарень.

Крім медреформи, проблем більше немає?

Звісно, є, адже в травні наша доходна система дуже просяде, бо люди не працюють і не платять податки.

Як ви зараз оцінюєте ситуацію з вірусом саме в Дніпропетровській області порівняно з іншими регіонами?

Темпи поширення інфекції для нас є прогнозованими. Ємність госпітальних баз у нас в сотні разів перевищує кількість пацієнтів. Але хоч ми і почуваємося краще за інші області, пік захворюваності в нас ще не пройдений.

Багато мерів критикують те, як нинішня влада завершує децентралізацію. Ви хоч у цьому будете з ними згодні?

Завдяки децентралізації мери мають фінансів більше за усіх. Весь стогін мерів – через те, що з них спитають за розкрадання міських бюджетів. Як тільки змінився генпрокурор – почався цей стогін.

Думаєте, їх спитають?

Дуже на це сподіваюсь. 300 млн з обласного бюджету ми виділили на боротьбу з епідемією. А міський бюджет, який є більшим і погруз у боргах та кредитах, виділив лише 98 млн. А медики, що лікують хворих на вірус, так досі не дочекалися доплат від міста. До речі, з обласного бюджету всі гроші вже виплачені.

"Відклеїв наліпку "Зе-команди" через кадрову політику з гончаруками та рябошапками"

Пам’ятаю, що у вас був мобільний телефон з наліпкою "Зе-команди". І ви ще в вересні минулого року казали, що у вас все більше бажання її відклеїти. Відклеїли?

Відклеїв. Думаєте, якщо я не згоден з мерами, що воюють із центральною владою, то я у всьому підтримую цю владу? Я в її обличчі підтримую цілісність держави. А відклеїв наліпку я через кадрову політику з гончаруками та рябошапками – це витрачений час, який дорого нам коштуватиме.

Чому пан Коломойський після того, як відбулася відома зустріч з бізнесменами на Банковій, не взяв шефство над рідною Дніпропетровщиною щодо допомоги в боротьбі з коронавірусом?

Це ж президент визначався. Я взагалі вважаю таку постановку питання помилкою – ніколи олігархи не підмінять собою державу. Якщо представники великого бізнесу готові допомагати, ми з задоволенням приймемо їхню допомогу. "Метінвест" нам допомагає, фонди Новинського та Вілкула, "Інтерпайп", підприємства Коломойського… Але за всієї моєї поваги до спонсорів всі вони разом узяті поки і близько не підійшли до тієї суми, яку ми виділили з обласного бюджету. Тому мені все одно, хто нас курує.

У "АрселлорМіттал Кривий Ріг", яке є ключовим підприємством області, були проблеми з екологічними перевірками. Чим вони завершилися?

Був підписаний меморандум між "АрселлорМіттал Кривий Ріг", міською владою Кривого Рогу, обласною владою щодо фінансування компанією онкологічного центру як добровільна компенсація тієї шкоди здоров’ю, якої вона завдала. Разом з тим вони виконують вимоги своєї екологічної програми. Вони зараз контактують з нами, і все відбувається, скажімо так, по-діловому.

Ваша особиста думка як "людини Коломойського" – чим завершиться історія з тяганиною навколо "Привату"?

Те, як приймається цей "банківський закон", свідчить про те, що в Конституційному суді він буде визнаний неконституційним. Це ж не закон проти Коломойського, а закон про параліч всієї банківської системи і контроль над нею поза державою. Нам треба радикально переглядати співпрацю з міжнародними фінансовим інституціями, яка, як на мене, переоцінена. Це не подарунки, а позики, які не можуть призводити до диктату у внутрішній політиці.

Павло Вуєць
Джерело: "Главком"

Залишити коментар

Відправити