Місцеве самоврядування у сусідів: як проходять сесії у Грушівській ОТГ (ВІДЕО)

Місцеве самоврядування у сусідів: як проходять сесії у Грушівській ОТГ (ВІДЕО)

Нещодавно до нашої редакції надійшов лист від голови Грушівської об’єднаної територіальної громади Валерія Попельнюка, який запросив нас на сесію місцевої ради. І 22 березня наші журналісти відправились до Грушівки, щоб дізнатися, як працюють органи місцевого самоврядування у наших найближчих сусідів.

Це був далеко не перший візит представників нашої газети на територію Грушівської ОТГ, "Нове місто + ТВ" неодноразово висвітлювало різноманітні розважальні заходи, що там відбувались. Можна згадати позаминулорічний фестиваль OtamanRockFest (http://novemisto.info/otamanrockfest2017/), святкові заходи у Токівському (http://novemisto.info/prazdnik-poselka-i-yubilejj-magazina-v-tokovskom-proshlo-yarkoe-razvlekatelnoe-shou-dlya-zhitelejj/), або масові купання у Каховському водосховищі (http://novemisto.info/yak-vidznachali-khreshhennya-u-grushivci-foto-video/). І ось настав час показати більш серйозні аспекти життя сусідньої громади. Тим більше, що питання, які розглядаються на сесіях місцевої ради, дуже схожі на ті, що періодично постають і перед громадою Покрова.

Для початку – деякі загальні моменти. Кількість місцевих депутатів, у порівнянні з кількістю населення, досить значна – 26 народних обранців на приблизно 7 тисяч мешканців (для порівняння: у Покрові інтереси 40 тисяч мешканців представляють 34 депутати). У складі ради утворені 5 комісій за основними напрямками роботи, що в цілому схожі на відповідні комісії Покровської міськради. Самі сесії проходять у будівлі сільського Будинку культури, що у центрі Грушівки.

місцеве самоврядування у сусідів: як проходять сесії у грушівській отг (відео) - изображение 1

Що стосується самого процесу проведення сесії, то тут відмінності з Покровом відразу впадають у вічі. Постійні читачі "НМТВ" напевно пам’ятають, як здебільшого проходять пленарні засідання сесій нашої міської ради: коротка доповідь по питанню, а часто і просто зачитування його назви, потім встає хтось із депутатів, говорить щось схоже на "Питання розглядалося на комісії, рекомендуємо до голосування", і всі дружно піднімають руки. Ну, а якщо хтось насмілюється задавати незручні запитання – то міський голова намагається його швиденько зупинити. Ось лише один з прикладів: http://novemisto.info/deneg-khvataet-anatolijj-shkil-rasskazal-o-blagotvoritelnykh-vznosakh-v-bolnice-video/.

Щодо Грушівської ОТГ, то тут кожен проект рішення ретельно обговорюється на сесії, відбувається жвава дискусія. Депутати задають питання, голова виконкому та працівники комунальних підприємств намагаються на них відразу відповісти. Рішення, щодо яких не було сформовано єдиної думки, відправляють на доопрацювання. В цілому, процес більше схожий саме на діалог між виконкомом та депутатами, а не на монолог виконавчої влади.

Зворотній бік такого підходу – це тривалість сесії. Якщо у Покрові пленарні засідання, на яких виноситься приблизно по 20-30 питань, тривають у середньому 40-60 хвилин, то у Грушівці розгляд приблизно 10 питань зайняв… більш ніж 5 годин. І, як повідомили нам місцеві депутати, подібні законодавчі марафони для них – звичайне явище.

Які питання розглядалися на останній сесії? Наприклад, розподіляли вільні залишки бюджетних коштів та затверджували розпорядження сільського голови з фінансових питань, виділяли кошти на матеріальну допомогу. Потім обговорювали земельні питання, депутати цікавилися, кому та для чого виділяється земля, що там планують побудувати.

А ще на сесії розглядали одне важливе, до того ж близько знайоме мешканцям Покрова питання: тарифи на воду. Нагадаємо, що за минулий рік у нашому місті водопостачання та водовідведення подорожчало майже вдвічі: http://novemisto.info/ispolkom-prepodnes-gorozhanam-srazu-dva-novogodnikh-podarka-kakie-tarify-povysili/. Причому якщо перше підвищення супроводжувалося хоча б спробами пояснити його причини та громадськими слуханнями, то діючий тариф в 29,34 грн/куб просто тихо ухвалили на засіданні виконкому.

місцеве самоврядування у сусідів: як проходять сесії у грушівській отг (відео) - изображение 2

А як усе відбувається в Грушівській ОТГ? На сесії депутатам повідомили, що підприємство "Кривбаспромводопостачання", у якого місцеві комунальні підприємства закуповують питну воду, повідомило про намір підвищити відпускну ціну. Це означає, що вже цього року тариф на водопостачання для населення може зрости відразу на 9 грн – до 20-23 грн/куб у залежності від стану мереж. Тому депутатів просили провести з мешканцями роз’яснювальну роботу, щоб можливе підвищення не стало для людей неприємною несподіванкою. Причому сільський голова Валерій Попельнюк обіцяє не вводити рішення про підвищення тарифу у дію до тих пір, поки "Кривбаспромводопостачання" просто не залишить іншого вибору.

Таке резонансне питання викликало бурхливе дебати між депутатами та представниками комунальних підприємств. Народні обранці задавали конкретні питання щодо обґрунтованості саме такого зростання ціни, цікавилися станом мереж та масштабами крадіжок води, обговорювали можливості зробити підвищення менш болючим. В результаті питання тарифів перенесли на наступну сесію. До того часу представники комунальних підприємств повинні на засіданнях депутатських комісій аргументовано, з цифрами та економічними розрахунками довести народним обранцям, що підвищення неминуче. Чим закінчиться це обговорення – наразі невідомо. Але вже той факт, що значна кількість депутатів рішуче стала на захист інтересів мешканців, заслуговує на повагу.

А ще у Грушівській ОТГ закривають школу. Наше місто пройшло через подібне минулого року, коли більшість депутатів та міський голова, попри заперечення значної частини батьківської спільноти, проголосували за ліквідацію Чортомлицької та реорганізацію Олександрівської шкіл. Причому на самій сесії міськради це питання майже не обговорювалося, а "проти" закриття шкіл виступили лише 6-7 депутатів: Станіслав Новицький, Олександр Бізик, Євген Запускалов, Сергій Котій, Дмитро Міщенко, Юлія Гончаренко та, по одній із шкіл, Олександр Лебідь:   http://novemisto.info/bolshinstvo-deputatov-gorodskogo-soveta-podderzhalo-zakrytie-shkol-obnovlyaetsya/.

На відміну від ситуації у Покрові, Підстепнянська школа, яку закривають у Грушівській ОТГ, дійсно малокомплектна – у ній вчиться лише 13 дітей. А найголовніше, судячи зі сказаного сесії, самі батьки учнів не проти закриття навчального закладу. Але питання все одно жваво обговорювалося, були озвучені конкретні причини закриття школи, ті переваги, які це рішення принесе як її учням, так і громаді в цілому, надані гарантії, що діти спокійно закінчать навчальний рік. Тож депутати голосували "за" ліквідацію навчального закладу дійсно аргументовано.

Також на сесії перед депутатами звітували представники місцевого Центру надання адміністративних послуг, які розповідали про підсумки своєї роботи у минулому році та про плани на майбутнє. Зокрема, тут планують придбати обладнання для виготовлення біометричних паспортів, щоб мешканцям громади більш не доводилося прямувати за цією послугою до райцентру.

А ще Валерій Попельнюк відповідав на запити депутатів, в тому числі – і на досить неприємні питання щодо проблемних моментів опалювального сезону та покарання винних. Навіть коли засідання сесії завершилося, а було це приблизно о 19:00, частина депутатів залишилася у сесійній залі, щоб обговорити між собою та із сільським головою деякі актуальні питання.

От таким цікавим та насиченим видався візит наших журналістів до сусідів. Тепер мешканці Грушівської ОТГ можуть на власні очі побачити, як приймаються рішення у їхній сільській раді. А мешканці Покрова, в свою чергу, отримали змогу порівняти роботу місцевого самоврядування у сусідніх населених пунктах. Дивіться наше відео та робіть власні висновки.

Максим Зеленін

Залишити коментар

Відправити